Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

21 Ιουνίου 2012

Μπατσαριά


Μια γευστική συνταγή από τα Ιωάννινα, με μικρό χρόνο προετοιμασίας. Η Μπατσαριά είναι μια τάρτα με χόρτα η οποία θα συνοδεύσει τέλεια τα πιάτα με κρέας ή κοτόπουλο και θα αποτελέσει μια ευχάριστη νότα στο καθημερινό μας τραπέζι.
mpatsaria-μπατσαριά-λαχανόπιτα-χορτόπιτα-συνταγές με χόρτα-pites-πίτες

Υλικά για 6 - 8 άτομα

1.100 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
½ μάτσο μυρώνια ψιλοκομμένα
½ μάτσο καυκαλίθρες ψιλοκομμένες
½ μάτσο σέσκουλα ψιλοκομμένα
½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
600 γρ. φέτα Ηπείρου χονδροτριμμένη
4 αυγά χτυπημένα
400 γρ. ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
1 κιλό αλεύρι καλαμποκίσιο κίτρινο
Ανάλογο αλάτι και πιπέρι
1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά

Οδηγίες Μαγειρέματος

Πλύντε και ψιλοκόψτε τα χορταρικά όλα μαζί και βάλτε τα σε μία λεκάνη μαζί με τα μισά αυγά και τη μισή ποσότητα από τη φέτα, το αλατοπίπερο, 4-5 κουτ. σούπας κίτρινο αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά. Κοσκινίστε το αλεύρι και ρίξτε το μέσα σε μία λεκάνη με το υπόλοιπο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό μαζί με χλιαρό νερό προς καυτό, το γάλα και τα υπόλοιπα χτυπημένα αυγά έως ότου γίνει ένας ρευστός χυλός (χωρίς σβόλους). Προσθέστε εάν θέλετε ακόμα 200 ml ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ρίξτε το μισό χυλό σε αλειμμένο ταψί με ελαιόλαδο και από επάνω του ρίξτε τα χορταρικά ομοιόμορφα. Αραιώστε τον υπόλοιπο χυλό με πολύ λίγο γάλα και προσθέστε μεσα του την υπόλοιπη ποσότητα από τη φέτα και περιχύστε όλη την επιφάνεια από το ταψί όμορφα πατώντας την με κουτάλι (δεν πειράζει εάν δεν καλυφθεί καλά). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30-35 λεπτά έως ότου ροδίσει. Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα για να γυαλίσει η επιφάνειά του. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με γιαούρτι.


Καλή επιτυχία!

από την Άλτις

Δεν υπάρχουν σχόλια: