Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

6 Ιουλίου 2012

Γλυκό καρπούζι!

Υλικά
1 κιλό καρπούζι καθαρισμένο
1 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό μέλι καλό
 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
3 χαρτάκια βανίλιας
Για να σκληρύνει:
3 κουταλιές σούπας ασβέστη
10 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Αγοράζουμε ένα πολύ χονδρόφλουδο καρπούζι και αφού αφαιρέσουμε το εσωτερικό που τρώγεται, το καθαρίζουμε ώστε να φύγει όλη η πράσινη φλούδα και να μείνει μόνο το άσπρο του μέρος. Το κόβουμε τετράγωνα ή μπακλαβωτά κομμάτια. Σε πήλινη λεκάνη βάζουμε 10 ποτήρια νερό και μέσα σ΄αυτό ρίχνουμε τον ασβέστη. Ανακατεύουμε να γίνει ένα γαλάκτωμα και βάζουμε μέσα το καρπούζι. Το αφήνουμε να σταθεί μια ώρα περίπου και μετά το βγάζουμε, το ξεπλένουμε σε άφθονο νερό και το απλώνουμε ένα-ένα κομμάτι πάνω σε πετσέτα να στραγγίσει. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το μέλι να βράσουν. Την ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να δέσει καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά να κρυώσει το σιρόπι. Ρίχνουμε μέσα το καρπούζι, ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να βράσει και να δέσει κανονικά (ξαφρίζοντας κατά διαστήματα).
Κατεβάζουμε, προσθέτουμε τις βανίλιες και αφού κρυώσει, σερβίρουμε σε βάζα.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: