Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

8 Ιουλίου 2012

Μικρές συμβουλές!

Μικρές συμβουλές "χειρόγραφες"!
  • Οι τηγανητές πατάτες παίρνουν ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα, όταν τους ρίξουμε πριν από το τηγάνισμα ελάχιστο αλεύρι με ένα κουτάλι.
  • Τις φρέσκες πατάτες τις ξύνουμε αντί να τις καθαρίσουμε από τις φλούδες. Πριν τις ξύσουμε, τις βάζουμε για 5 λεπτά σε ζεστό νερό που έχουμε ρίξει λίγη σόδα. Έτσι βγαίνει η φλούδα εύκολα.
  • Οι βραστές πατάτες, παίρνουν ωραία γεύση, αν ρίξουμε στο νερό που βράζουν ένα σακουλάκι με σπόρους από άνηθο ή 2-3 κλωνιά μαϊντανό.
  • Αν μας παραβράσουν οι πατάτες τις γυρίζουμε αμέσως σε πουρέ με ζεστό γάλα, βάζουμε αλάτι και ό,τι άλλο θέλουμε και προσθέτουμε φρέσκο βούτυρο.
  • Όταν το τυρί έχει ξεραθεί και μουχλιάσει, μπορούμε να το πλύνουμε και να το στεγνώσουμε σε ζεστό αέρα.
  • Για να μη μυρίζει το γάλα καψίλα όταν το βράζουμε, του ρίχνουμε πριν πάρει βράση μια πρέζα ζάχαρη, ή ξεπλένουμε με νερό την κατσαρόλα πριν ρίξουμε το γάλα.
  • Το γάλα δεν φουσκώνει και δεν χύνεται στο βράσιμο, αν αλείψουμε τα εσωτερικά χείλη της κατσαρόλα με λίγο λίπος.
  • Όταν θέλουμε να ρίξουμε στεγνό σιμιγδάλι σε υγρό που βράζει, βάζουμε την ποσότητα που θέλουμε σε ένα χωνάκι από χαρτί. Κόβουμε τη μύτη του λίγο από κάτω και αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Έτσι είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνουν σβώλοι.
  • Πριν το τηγάνισμα, βάζουμε το ψάρι σε χυμό λεμονιού ή σε ξύδι. Έτσι γίνεται άσπρο και σφιχτό, δεν διαλύεται και γίνεται ωραία η μυρωδιά του.
  • Το ρυζόγαλο γίνεται πολύ νοστιμότερο, όταν λίγο πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε τα ασπράδια από 1 ή 2 αυγά, χτυπημένα μαρέγκα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: