Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

9 Ιουλίου 2012

Πρασόπιτα


Υλικά
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
1 1/2 ποτήρι νερό
1/2 φλιτζάνι του καφέ ξύδι
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
(αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και έτοιμο φύλλο)

Για τη γέμιση
1 1/2 κιλό πράσα
3/4 κιλού τυρί φέτα (και μια χούφτα άλλα τυριά προαιρετικά)
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1/2 φλιτζάνι του καφέ τραχανά
1/2 κιλό γάλα
7 αυγά
1 κουτάλι σούπας βούτυρο φρέσκο
πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα. Σχίζουμε στα 4 και κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα τσιγαρίζουμε με το βούτυρο και το λάδι και προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα. Αφήνουμε να βράσουν λίγο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και το τυρί. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη. Ζυμώνουμε, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμα. Όταν η ζύμη μαλακώσει, τη χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια, στο μέγεθος αυγού. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μέγεθος πιατάκι του καφέ. Τα ενώνουμε τρία-τρία, αλείφοντας ανάμεσά τους λάδι. Έτσι έχουμε τώρα τέσσερα κομμάτια ζύμη. Ανοίγουμε το κάθε φύλλο στο μέγεθος του ταψιού, αλείφουμε το ταψί με λάδι και βάζουμε δυο φύλλα με λάδι ανάμεσα. Προσθέτουμε τη γέμιση και από πάνω τα άλλα δυο φύλλα. Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο λάδι και αλείφουμε την πίτα, τη χαράζουμε και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για μια ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει (ανάλογα πόσο καίει ο φούρνος μας, το λιγοστεύουμε).

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: