Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

3 Ιουλίου 2012

Ραβανί


Υλικά
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
1 και 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
5 αυγά
1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
ξύσμα λεμονιού
1/2 φλιτζάνι γάλα
3 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα αμύγδαλα
1/2 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι

Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο και ρίχνουμε τμηματικά την ζάχαρη και έναν έναν τους κρόκους των αυγών. Συνεχίζουμε το χτύπημα μερικά λεπτά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι, διαδοχικά με το σιμιγδάλι και με το γάλα, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε τ΄αμύγδαλα και στο τέλος τ΄ασπράδια (μαρέγκα). Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Βράζουμε για 5 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και το σιρόπι είναι έτοιμο. Περιχύνουμε το ραβανί πριν κρυώσει.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: