Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

27 Ιουλίου 2012

Ιμάμ μπαϊλντί... αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό!!!

Ιμάμ μπαϊλντί-λαδερά-μελιτζάνες μαγειρευτές
Όταν ο Ιμάμης "μπαΐλντισε" γεννήθηκε ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα του καλοκαιριού. Η συνταγή προοριζόταν για κάποιον Ιμάμη, που την αγάπησε τόσο πολύ ώστε να καταβοχθίσει όλο το ταψί. Από τότε η γεμιστή μελιτζάνα με σαλτσούλα ντομάτας, κρεμμυδάκι και σκόρδο πήρε το χαρακτηριστικό όνομα Ιμάμ Μπαϊλντί. Δοκίμασέ το και μην σε τρομάζει η παράδοση. Όλες οι συνταγές έχουν τα μυστικά τους, που αν τα ακολουθήσεις το αποτέλεσμα θα είναι άψογο!

Υλικά
8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες (περίπου 1 1/2 κιλό)
4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
8 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
2/3 του φλτζανιού ελαιόλαδο
6-7 φρέσκες ώριμες ντομάτες
1/2 φλτιζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις καθαρίζουμε. Κόβουμε μερικές λωρίδες από τη μαύρη φλούδα εξωτερικά.
Σκίζουμε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος, προσέχοντας να μην τις ανοίξουμε πολύ για να μην διαλυθεί στο ψήσιμο.
Τις αλατίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να μείνουν το λιγότερο μία ώρα.
Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε από το αλάτι και τις στίβουμε να φύγουν τα πολλά υγρά τους
Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και τις τηγανίζουμε ελαφρά.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα τριμμένη, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και άφησε τη σάλτσα να πάρει ελαφριά βράση για 10 λεπτά
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι καλά και περιχύνουμε με το ζουμάκι της σάλτσας που έμεινε στο σκεύος.
Προσθέτουμε λίγο φρέσκο πιπέρι και βάζουμε στο φούρνο για μία ώρα στους 180oC.

Καλή επιτυχία!!!

tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: