Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

8 Ιουλίου 2012

Πιροσκί... μια παλιά συνταγή!

Υλικά για τη ζύμη
1 μπουκάλι γάλα
5 δραχ. μαγιά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3 αυγά
1 φλιτζανάκι λάδι
αραβοσιτέλαιο
1 φλιτζανάκι λιωμένο βούτυρο φυτικό

Υλικά για τη γέμιση
3/4 κιλού κιμά
3 κρεμμύδια μέτρια
3 κουταλιές χιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
φυτικό βούτυρο και αραβοσιτέλαιο για το τσιγάρισμα
τυρί τριμμένο

Εκτέλεση

Ζύμη:
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα διαλύετε τη μαγιά με λίγο χλιαρό γάλα και συγχρόνως ρίχνετε ζάχαρη και αλάτι. Μόλις διαλυθεί η μαγιά ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι, τα αυγά χτυπημένα, το λάδι, το βούτυρο χλιαρό και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ζυμώνετε καλά όλα μαζί τα υλικά. Η ζύμη γίνεται αφράτη (αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλεύρι). Κλείνετε το δοχείο, αφού βγάλετε τον αέρα και σε μια ώρα περίπου θα είναι έτοιμη.

Γέμιση:
Τσιγαρίζετε τον κιμά σε λάδι και βούτυρο, μισό κιλό, μαζί με τα ξυσμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι. Μόλις τσιγαριστούν προσθέστε τον μαϊντανό, λίγο τριμμένο τυρί και 2 αυγά σφιχτά ψιλοκομμένα.
Μόλις η ζύμη "ανέβει", παίρνετε λίγη λίγη, την κάνετε μπαλάκι και ανοίγετε στρογγυλά πιτάκια (8-10 πόντους). Βάζετε στη μέση της κάθε πίτας ένα κουταλάκι γέμιση και ενώνετε τις άκρες. Τηγανίζετε τα πιροσκί σε κατσαρόλα με αρκετό αραβοσιτέλαιο, αρχίζοντας από αυτά που ετοιμάστηκαν πρώτα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε στραγγίξουν.

Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε:
  • Πιροσκί με μικρό λουκάνικο
  • Γέμιση με ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τριμμένο τυρί, ψιλοκομμένο αυγό, αλάτι, πιπέρι, ανακατεμένα με λίγη μπεσαμέλ
  • Γέμιση μαρμελάδας

Κ α λ ή    ε π ι τ υ χ ί α !!!

από παλιό φυλλάδιο της Tupperware

Δεν υπάρχουν σχόλια: