Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

12 Σεπτεμβρίου 2012

Ινδική καρύδα ταψιού


Υλικά
6 αυγά
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
2 ποτήρια φυτίνη (ή ένα βιτάμ)
1  κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
200 γραμμάρια ινδική καρύδα
1 ποτήρι γάλα
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Μετά τους κρόκους με 1 ποτήρι από την ζάχαρη και τη φυτίνη μέχρι να λιώσει. Έπειτα ρίχνουμε τη βανίλια, τ΄ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα, το γάλα, την ινδική καρύδα (αφού κρατήσουμε 1 πιατέλο για μετά) και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς ώσπου να φουσκώσει και να πάρει όμορφο ξανθοκόκκινο χρώμα.
Μετά το ψήσιμο, το σιροπιάζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό (αν θέλουμε πιο αραιό το σιρόπι μας, προσθέτουμε 2 1/2 ή 3 ποτήρια νερό). Το γλυκό κρύο, το σιρόπι ζεστό... (Το χαράζω πρώτα σε κομμάτια, για να ποτίσει καλά το σιρόπι).
Πασπαλίζουμε τέλος με την ινδική καρύδα που κρατήσαμε. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μας για να κόβεται "όμορφα"!

 Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: