Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

12 Ιουλίου 2012

Πρόχειρη ζύμη σφολιάτας


πρόχειρη ζύμη σφολιάτας-παλιές συνταγές παραδοσιακές-τετράδιο της γιαγιάς-μαγειρική-ζύμες-σφολιάτα

Υλικά
5 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό
1 1/4 φλιτζάνι τσαγιού μαργαρίνη ή βιτάμ
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν πάουντερ
νερό όσο πάρει

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Δουλεύουμε το βιτάμ να μαλακώσει λίγο και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Το τρίβουμε με τα δάχτυλα ν΄αναμιχθεί με το βούτυρο και προσθέτουμε λίγο νερό να γίνει μια ζύμη σκληρή. Τη ζυμώνουμε καλά, την αφήνουμε να σταθεί 30 λεπτά της ώρας, την ανοίγουμε φύλλο και τη χρησιμοποιούμε για τυροπιτάκια, κοτοπιτάκια κλπ...

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: