Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

6 Ιουλίου 2012

Φλογέρες αμυγδάλου

φλογέρες αμυγδάλου-γλυκά σιροπιαστά-συνταγές παλιές-παραδοσιακές συνταγές
Υλικά
2 φλιτζάνια τσαγιού αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα
2 φρυγανιές
1 χτυπημένο αυγό
2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη
ξύσμα λεμονιού
κανέλα
400 γραμμάρια φύλλο κρούστας
1 φλιτζάνι τσαγιού λιωμένο βούτυρο

Σιρόπι
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 λεμόνι (τον χυμό)
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού μέλι

Εκτέλεση
Περνάμε από τη μηχανή τ΄αμύγδαλα και τις φρυγανιές. Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και λίγη κανέλα. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες με φάρδος 10 εκατοστά. Αλείφουμε κάθε λωρίδα με βούτυρο και την διπλώνουμε στη μέση. Την αλείφουμε ξανά με βούτυρο και βάζουμε στην άκρη 1 γεμάτη κουταλιά από το μίγμα αμυγδάλου. Την τυλίγουμε σε λεπτό ρολό, στο σχήμα μικρής φλογέρας. Βάζουμε τις φλογέρες σε βουτυρωμένο ταψί, τις αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 25 λεπτά. Βράζουμε για 5 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και το μέλι. Αφαιρούμε τον αφρό και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι τις φλογέρες, αφού κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: