Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

27 Ιουλίου 2012

Μπουγιουρντί... ένας πειρασμός στο τραπέζι σας!

Το μπουγιουρντί είναι μεζές της Ελληνικής κουζίνας. Η ονομασία μπουγιουρντί προέρχεται από την τουρκική λέξη buyruk (εντολή, διαταγή) ή από την λέξη buyrultu (απόφαση, διαταγή). Γνωστή η φράση σήμερα: «σού 'ρθε το μπουγιουρντί από την εφορία;» με την έννοια της δυσάρεστης είδησης. Φτιάχνεται με φέτα, ψιλοκομμένες ντομάτες, πιπεριές, ελαιόλαδο και προαιρετικά κρεμμύδι τα οποία ανακατεύονται και συνδυάζονται κυρίως με πάπρικα, πιπέρι και ρίγανη, αλλά και διάφορα παραδοσιακά ελληνικά τυριά λαχανικά, μυρωδικά χόρτα και μπαχαρικά. Ψήνεται μέχρι να λιώσει η φέτα σε παραδοσιακό μικρό πήλινο σκεύος στο φούρνο, αν και τελευταία χρησιμοποιείται συχνά αλουμινόχαρτο... Πηγή πληροφοριών

Παίρνουμε τυριά κίτρινα τριμμένα της αρεσκείας μας,
τυρί φέτα τριμμένη όσο και τα κίτρινα τυριά...
και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε ντοματούλα φρέσκια ψιλοκομμένη,
πιπεριά πράσινη σε κομματάκια, ριγανούλα και τα ανακατεύουμε να γίνουν ένα μίγμα.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε μπούκοβο (σπόρους καυτερής πιπεριάς) ή λίγες σταγόνες ταμπάσκο (tabasco) ή ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά για πικάντικη γεύση...
Αφού ανακατέψουμε όλα τα υλικά καλά, μοιράζουμε το μίγμα μας σε πήλινα σκεύη και κατευθείαν στο φούρνο μας για ψήσιμο, ώσπου να πάρει ένα όμορφο χρυσόξανθο χρώμα.
Αν δεν θέλουμε να τα ψήσουμε εκείνη την ώρα, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τα βάζουμε να διατηρούνται στην κατάψυξη...
Έτσι έχουμε πάντα έτοιμο το ορεκτικό μας για ψήσιμο, σε κάθε περίπτωση...
Βγάζουμε από την κατάψυξη και το ψήνουμε!
Τρώγεται πάντα ζεστό!

Καλή επιτυχία!!!

* Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στο μίγμα και κομματάκια ζαμπόν ή οποιοδήποτε αλλαντικό της αρεσκείας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: