Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

6 Ιουλίου 2012

Κοτόπιτα

kotopita-κοτόπιτα-πίτα με κοτόπουλο-πίτες-συνταγές-τετράδιο συνταγών

Υλικά για τη γέμιση
1 σφολιάτα του κιλού
4 φλιτζάνια κοτόπουλο βρασμένο και ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια διάφορα τυριά τριμμένα (κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι)
4 αυγά
15 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
9 κουταλιές σούπας βούτυρο (βιτάμ ή φυτίνη)
12 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 1/2 κιλό γάλα
2 κρόκους αυγών
λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Στρώνουμε τη σφολιάτα σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου καλά βουτυρωμένο, χωρίς να την ανοίξουμε με τον πλάστη (όπως είναι).
Μετά ετοιμάζουμε τη γέμιση. Παίρνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα τριμμένα τυριά, τα αυγά (λίγο χτυπημένα), το μπέικον, το αλάτι και το πιπέρι και τα κάνουμε ένα μίγμα, το οποίο στρώνουμε στο ταψί πάνω από τη σφολιάτα. Καλύπτουμε τη γέμιση με τη μπεσαμέλ. Πάνω από τη μπεσαμέλ ρίχνουμε τριμμένο κασέρι.

Εκτέλεση (μπεσαμέλ)
Βάζουμε επάνω στην φωτιά την κατσαρόλα με το βούτυρο και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίζει να ροδίζει το αλεύρι, ρίχνουμε το γάλα ζεστό και συνεχίζουμε να το ανακατεύουμε ώσπου να πάρει βράση. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε σιγά - σιγά στη μπεσαμέλ και τέλος ρίχνουμε το αλάτι.

Καλή επιτυχία!

Από τις παλιές αγαπημένες συνταγές του περιοδικού "Προς την Νίκην"

Δεν υπάρχουν σχόλια: