Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

29 Ιουλίου 2012

Στρούντελ!

Ένα γλύκισμα με ζύμη 
και πικάντικη γέμιση από μήλα, 
που συνοδεύει θαυμάσια 
τον καφέ ή το τσάι μας!!!
 Υλικά
(για 12 άτομα)
Για τη ζύμη
225 γραμμάρια (1 1/2 φλιτζάνι περίπου) αλεύρι
μια πρέζα αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
2 κουτάλια σούπας λάδι
4 κουτάλια σούπας ζεστό νερό
Για τη γέμιση
1 κιλό μήλα
4 κουτάλια σούπας σταφίδα μαύρη
4 κουτάλια σούπας σταφίδα ξανθιά
5 κουτάλια σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
5 κουταλιές βούτυρο
100 γραμμάρια αμύγδαλα αλεσμένα
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι
κοσκινισμένο μαζί με το αλάτι.
Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο
όπου βάζουμε το χτυπημένο αυγό,
2 κουτάλια λάδι και 4 κουτάλια ζεστό νερό.
Δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.
Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια 
και δουλεύουμε για 15 λεπτά με το χέρι. 
Την κάνουμε μπάλα και την βάζουμε 
σε ένα λαδωμένο πλαστικό σακουλάκι. 
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: 
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε λεπτά φετάκια. 
Προσθέτουμε 4 κουτάλια σταφίδα μαύρη, 
4 κουτάλια σταφίδα ξανθιά, 5 κουτάλια ζάχαρη 
και μισό κουταλάκι κανέλα τριμμένη.
Απλώνουμε στο τραπέζι δυο καθαρές πετσέτες κουζίνας 
και πασπαλίζουμε με ένα-δυο κουτάλια αλεύρι. 
Βάζουμε τη ζύμη στο κέντρο 
και την ανοίγουμε σε φύλλο, με ζεστό πλάστη, 
περίπου 46x30 εκατ. και πάχους 3 χιλιοστών.
Τώρα τεντώνουμε το φύλλο
με την ανάστροφη των χεριών, 
μέχρι να γίνει διάφανο και προσέχοντας να μην ανοίξει. 
Το απλώνουμε καλά σε παραλληλόγραμμο 90x70 εκ. 
και το αφήνουμε για 15 λεπτά.
Κόβουμε το φύλλο στο σημείο
που συναντώνται οι δυο πετσέτες 
και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. 
Πασπαλίζουμε με τα κοπανισμένα αμύγδαλα. 
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος 
της στενής πλευράς του φύλλου, 
αφήνοντας τα πλάγια του φύλλου
ακάλυπτα για γύρισμα. 
Τυλίγουμε έτσι το φύλλο με τη γέμιση 
ανασηκώνοντας την πετσέτα.
Συνεχίζουμε να το τυλίγουμε μέχρι τέλους έτσι, 
αφού γυρίσουμε προηγουμένως τις άκρες. 
Μεταφέρουμε τότε το ρολό
σε καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα. 
Κάνουμε το ίδο και με το υπόλοιπο φύλλο.
Αλείφουμε την επιφάνεια των ρολών με βούτυρο 
και τα βάζουμε στο κέντρο του φούρνου. 
Ψήνουμε για μισή ώρα.
Σερβίρουμε το στρούντελ πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη, 
κομμένο χοντρές φέτες, ζεστό ή κρύο.

Καλή επιτυχία!!!

η συνταγή από παλιό περιοδικό "Πρακτική" του 1987

Δεν υπάρχουν σχόλια: