Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

29 Δεκεμβρίου 2014

Τούρτα Black Forest !!!


Είναι "όνειρο"! Δοκιμάστε την!!!
Υλικά
Για το παντεσπάνι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
5 κουταλιές σούπας κακάο
1 φακελάκι μπέικιν
λίγο κονιάκ (2 κουταλιές σούπας περίπου)
(Το παντεσπάνι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν βάση και σε άλλου είδους τούρτες. Σε περίπτωση που δε το θέλετε με κακάο... αντικαθιστάτε τις 5 κουταλιές κακάο με 5 κουταλιές αλεύρι).
Για τη γέμιση
2 ερμόλ ή μόρφατ (γάλα-ζάχαρη άχνη-κονιάκ μέσα στο ερμόλ)
1 κομπόστα βύσσινο (450 γρ.)
μισό ποτηράκι κονιάκ
Για το σιρόπι
Στον χυμό της κομπόστας βύσσινο, ρίχνουμε λίγο κονιάκ (ή χρησιμοποιούμε σιρόπι από γλυκό κουταλιού που το έχουμε ανακατέψει με λίγο νερό, προσθέτοντας κονιάκ, ή φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας 1 ποτήρι ζάχαρη και 1 1/2 ποτήρι νερό και στο τέλος ρίχνουμε κονιάκ...)
Επικάλυψη για τις φέτες παντεσπανιού
Μαρμελάδα βύσσινο, αραιωμένη με λίγο νεράκι και λίγο κονιάκ
Για το γαρνίρισμα
125 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
βύσσινα από την κομπόστα μας

Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τα αυγά με ζάχαρη, ρίχνουμε το αλεύρι, μπέικιν, 5 κουταλιές κακάο, το κονιάκ και είναι έτοιμο για ψήσιμο. Σε βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα, ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα (γύρω στα 20 λεπτά, ανάλογα πόσο καίει ο φούρνος μας). Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε 2 φέτες.
Για τη γέμιση
Χτυπάμε τα ερμόλ με λίγο γάλα, ζάχαρη άχνη, και ρίχνουμε λίγο κονιάκ για άρωμα. Να γίνει μια κρέμα όχι ρευστή.

Χωρίζουμε το παντεσπάνι σε 2 φέτες.
Τοποθετούμε την πρώτη φέτα σε μια μεγάλη πιατέλα  και ραντίζουμε με το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει, να ποτίσει καλά.
 Αραιώνουμε τη μαρμελάδα μας με λίγο νεράκι και κονιάκ και αλείφουμε την επιφάνεια του παντεσπανιού.
Στρώνουμε τη μισή από την κρέμα σαντιγύ μας (ερμόλ) και ρίχνουμε εδώ κι εκεί λίγα βύσσινα.
Άλλη μια στρώση παντεσπάνι, ράντισμα με σιρόπι και μαρμελάδα...

Καλύπτουμε με σαντιγύ. Τρίβουμε σοκολάτα κουβερτούρα να καλυφθεί όλη η επιφάνεια... γαρνίρουμε με βύσσινα  και η τούρτα μας είναι έτοιμη!!!

 Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: