Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

4 Αυγούστου 2012

Παραδοσιακό μαντολάτο!

Υλικά
100 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια μέλι
5 ασπράδια αυγών
300 γραμμάρια αμύγδαλα
φύλλο βάφλας (λευκό φύλλο μαντολάτου, που θα το βρείτε στο εμπόριο)

Εκτέλεση
Βράζουμε τη ζάχαρη με 2-3 κουταλιές νερό μέχρι να λιώσει καλά και να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Προσθέτουμε στο μέλι 1/2 φλιτζάνι νερό και το βράζουμε να διαλυθεί. Ενώνουμε τα 2 σιρόπια (ζάχαρης και μελιού) και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε καλά τα ασπράδια των αυγών και όταν γίνουν σφιχτή μαρέγκα, τα προσθέτουμε στο μίγμα ζάχαρης-μελιού.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί το μίγμα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα που τα έχουμε κόψει χοντρά και τα έχουμε καβουρδίσει.
Όταν το μίγμα σκληρύνει λίγο, κατεβάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα.
Απλώνουμε βάφλα σε μια μαρμάρινη επιφάνεια και πάνω της στρώνουμε το μίγμα της κατσαρόλας. Το τεμαχίζουμε, το αφήνουμε να στεγνώσει και το τυλίγουμε σε χαρτί.

Καλή επιτυχία!!!

Συνταγή από τη Ζάκυνθο

Δεν υπάρχουν σχόλια: