Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

25 Αυγούστου 2012

Γεμιστό ελιόψωμο!

Υλικά
(για 10 άτομα)
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι λευκό
15 γραμμάρια μαγιά νωπή
μια πρέζα ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
3 αυγά
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας αμύγδαλα
ασπρισμένα, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού ελιές καλαμών, χωρίς το κουκούτσι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο
(γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, όχι πολύ αλμυρό)

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη νωπή μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε το μείγμα με μια ζεστή πετσέτα και το αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Αδειάζουμε τη μαγιά σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε το ένα αυγό, το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε το μείγμα, μέχρι να γίνει ελαστικό. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε ένα άλλο μπολ, ψιλοκόβουμε τις ελιές Καλαμών και τις αναμειγνύουμε με το μαϊντανό, τα τυριά και τα αμύγδαλα.
Ανοίγουμε με τη φουσκωμένη ζύμη δυο μεγάλα φύλλα 16x16 εκ. και πάχους 2 εκ. περίπου. Απλώνουμε στην επιφάνειά τους το μείγμα με τις ελιές και τα τυριά και τα τυλίγουμε αρκετά σφιχτά σε ρολό.
Απλώνουμε σε δυο λαμαρίνες αντικολλητικό χαρτί και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα ρολά σε λεπτές φέτες. Απλώνουμε τις φέτες αυτές στις λαμαρίνες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας ελαφρά.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους με χτυπημένο αυγό, τις σκεπάζουμε με λίγο αλουμινόχαρτο και τις αφήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!!

από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: