Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

23 Αυγούστου 2012

Παστέλι

Αυτό το ωραίο γλύκισμα μπορούμε να το αγοράσουμε οπουδήποτε, αλλά συνήθως δεν είναι φτιαγμένο με μέλι. Το φτιάχνουν με καραμελωμένη ζάχαρη και έτσι αλλοιώνεται εντελώς η μοναδική του γεύση...
Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε. Γίνεται και χωρίς αμύγδαλα, αλλά μπορούμε να βάλουμε και κουκουνάρια, φυστίκια Αιγίνης ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

Υλικά:
2 κεσέδες μέλι θυμαρίσιο
4 κεσέδες σουσάμι
1 κεσέ αμύγδαλα
τις φλούδες από 2 μανταρίνια
λίγο λάδι για να αλείψουμε το μάρμαρο

Εκτέλεση:
Παίρνουμε το κανονικό σουσάμι και όχι αποφλοιωμένο. Το βάζουμε σ΄ένα ταψάκι και το ψήνουμε. Στο μεταξύ βάζουμε το μέλι να βράσει. Μόλις πάρει δυο βράσεις, ρίχνουμε μέσα το ψημένο σουσάμι και μανταρινόφλουδες και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε να βράσει λίγο, μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες στις άκρες. Τότε ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα, ασπρισμένα, ανοιγμένα στα δυο και ψημένα και αφαιρούμε τις φλούδες των μανταρινιών. Έχουμε αλείψει το μάρμαρο ή ανάλογη επιφάνεια με λάδι και ρίχνουμε εκεί το παστέλι. Το απλώνουμε με μια σπάτουλα ή με τη ράχη ενός μαχαιριού, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και να μην είναι παχύτερο από μισό δάχτυλο. Το αφήνουμε έτσι να κρυώσει. Όταν είναι μισοκρυωμένο, το κόβουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε με ένα μαχαίρι ελαφρά λαδωμένο. Το αφήνουμε όπως είναι να κρυώσει εντελώς και μετά βγάζουμε τα κομμάτια και τα φυλάμε σε τενεκεδένιο κουτί. Αν θέλουμε, τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε ρυζόχαρτο ή σε σελοφάν, για να κρατήσει πιο πολύ και να είναι πιο εμφανίσιμο.

Καλή επιτυχία!!!

Συνταγή από την κ. Εύη Βουτσινά

Δεν υπάρχουν σχόλια: