Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

28 Αυγούστου 2012

Τουρτάκια σοκολάτας με φυστίκι!

Τουρτάκια σοκολάτας με φυστίκι Αιγίνης!  
Ιδανική γεύση, ευγενική εμφάνιση! Δοκιμάστε τα!
 Υλικά
για 12 τουρτάκια

Για τη βάση
4 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο
75 γρ. αλεύρι
25 γρ. κορν φλάουρ
30 γρ. κακάο σε σκόνη
3 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι
Για τη μους φιστίκι
200 γρ. λευκή σοκολάτα τριμμένη
2 αυγά
5 κουταλιές ζάχαρη
300 γρ. κρέμα γάλακτος
1 φακελάκι ζελατίνα σε σκόνη
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 δόσεις άρωμα βανίλιας
30 γρ. φυστίκι Αιγίνης τριμμένο
Για τη μους σοκολάτα
225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι
2 κουταλιές βούτυρο
4 αυγά
90 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές κακάο σε σκόνη
2 κουταλιές φιστίκι Αιγίνης τριμμένο

Εκτέλεση
Για τη βάση
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με 8 κουταλιές χλιαρό νερό και τη ζάχαρη με το σύρμα των αυγών, μέχρι να γίνουν κρέμα. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το κακάο. Το ρίχνουμε πασπαλιστά στη μαρέγκα, ανακατεύουμε ελαφρά και το προσθέτουμε στους κρόκους. Ντύνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και αδειάζουμε το μίγμα. Το ψήνουμε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 15 με 20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε το ταψί σε πετσέτα και  τραβάμε αμέσως τη λαδόκολλα να ξεκολλήσει.
Ετοιμάζουμε τη μους φιστίκι, λιώνοντας τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μίγμα αφράτο. Ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζελατίνα. Ρίχνουμε την κρέμα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το άρωμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε τα φιστίκια. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στη σοκολάτα, ανακατεύουμε προσεκτικά και παγώνουμε τη μους.
Για τη μους σοκολάτας λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί. Προσθέτουμε το λικέρ και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα μίγμα πολύ αφράτο. Ρίχνουμε τους κρόκους στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε προσεκτικά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε στο μίγμα προσεκτικά, ανακατεύοντας συνέχεια. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε το ένα τέταρτο κουταλιά, κουταλιά στο μίγμα. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Την αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Κόβουμε από τη βάση στρογγυλούς δίσκους με διάμετρο περίπου 8 εκ., χρησιμοποιώντας ποτήρι. Αλείφουμε κάθε δίσκο με λίγη μαρμελάδα. Βάζουμε λωρίδες λαδόκολλας με ύψος  περίπου 3 εκ. γύρω γύρω από κάθε δίσκο και στερώνουμε με σελοτέιπ. Γεμίζουμε με τη μους φιστίκι. Παγώνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες. Τοποθετούμε ακόμα ένα δακτυλίδι από λαδόκολλα και γεμίζουμε με τη μους σοκολάτας. Παγώνουμε για ακόμα 2 ώρες. Αφαιρούμε τις λαδόκολλες και πασπαλίζουμε τα τουρτάκια με κακάο σε σκόνη και τριμμένο φιστίκι.

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: