Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

25 Αυγούστου 2012

Μηλόπιτα λαχταριστή!

 Κάθε φορά που φτιάχνω μηλόπιτα, έρχονται στο μυαλό μου αυτά τα λόγια!
"Η μηλόπιτά σας κυρία Ίνγκλς είναι η ωραιότερη σε ολόκληρο το δυτικό Αρκάνσας!!!"
Θυμάστε τις μηλόπιτες της κυρίας Ίγκλς; Το μικρό σπίτι στο λιβάδι;... Ωραίες εποχές!!!...

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή μηλόπιτας, δοκιμασμένη άπειρες φορές και πεντανόστιμη!!!

Υλικά
Για το παντεσπάνι
4 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό κανέλλα
λίγο μπέικιν (στη μύτη του κουταλιού του γλυκού)
1 βανίλια άρωμα

Για τη γέμιση
4 μήλα κομμένα ροδέλες
προαιρετικά, σταφίδες ξανθές και καρύδια

Για το άλειμμα του ταψιού
125 γραμμάρια βούτυρο (μαργαρίνη ή φρέσκο)
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε μέσα σε ένα στρογγυλό ταψάκι Νο 32, 125 γραμμάρια βούτυρο (μαργαρίνη ή φρέσκο) και ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς για να λιώσει. Μόλις λιώσει το βούτυρο, πασπαλίζουμε το ταψάκι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη. Στρώνουμε το ταψί με τα μήλα που έχουμε κόψει σε ροδέλες. Αν θέλουμε, βάζουμε καρύδια και σταφίδες και το πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλλα. Από πάνω, ρίχνουμε το παντεσπάνι, που το φτιάχνουμε ως εξής:
Χτυπάμε τα αυγά, χωριστά τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα ασπράδια μαρέγκα. Μέσα στο μίγμα με τους κρόκους, ρίχνουμε το αλεύρι, αφού πρώτα έχουμε ανακατέψει μέσα στο αλεύρι το μπέικιν, την κανέλλα και τη βανίλια. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. Στο τέλος ρίχνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε λίγο να κρυώσει... και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Οι ροδέλες με το μήλο, τα καρύδια και τις σταφίδες να είναι από πάνω. Γίνεται ένα πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο γλυκό, το οποίο τρώγεται και ζεστό και κρύο!!!
(Αν έχουμε παγωτό στο σπίτι... σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια! Ιδανική γεύση!)

Καλή επιτυχία!!!

συνταγή της Μαίρης Βλάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: