Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

9 Αυγούστου 2012

Γαλακτομπούρεκο


Υλικά
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (1 κούπα του τσαγιού)
1 λίτρο γάλα (5 κούπες του τσαγιού)
150 γρ. ζάχαρη (¾ κούπας του τσαγιού)
4 αυγά
70 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
ξύσμα λεμονιού
450 γρ. φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη (2 ½ κούπες του τσαγιού)
200 γρ. νερό (1 κούπα του τσαγιού)
χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζουμε τη ζάχαρη, το γάλα και το ξύσμα στη φωτιά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πήξει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα.. Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 5 στρώσεις φύλλο, αλείφοντας ανάμεσα με βούτυρο. Προσθέτουμε την κρέμα και τη σκεπάζουμε με άλλες 5 στρώσεις φύλλο βουτυρωμένο. Χαράζουμε ελαφρά τις μερίδες και ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40′-50′. Στο μεταξύ βράζουμε το σιρόπι για 5′ και περιχύνουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο.


Καλή επιτυχία!!!

από "Μύλοι Αγίου Γεωργίου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: