Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

3 Αυγούστου 2012

Μυστικά της νοικοκυράς!

  • Για να βράσουμε τα χορταρικά χωρίς να χάσουν το χρώμα τους, ρίχνουμε στο βραστό νερό ένα κουταλάκι σόδα.
  • Πως να φτιάξουμε σπιτικό ξύδι: Μέσα σε ένα μπουκάλι λευκό κρασί βάζουμε ένα χοντρό μακαρόνι με τρύπα και κλείνουμε καλά. Όταν λιώσει το μακαρόνι, το ξύδι είναι έτοιμο.
    • Για να μη μας κολλάνε τα ψάρια στη σχάρα, πριν τα τοποθετήσουμε αρκεί να κόψουμε ένα ξερό κρεμμύδι στη μέση και να τρίψουμε με αυτό τη σχάρα. Τα ψάρια μας δεν θα ξανακολλήσουν.
    • Ράγισε το αυγό μας; Το βράζουμε σε νερό με ξύδι.
    • Για να μη μυρίζει το κουνουπίδι όταν το βράζουμε, βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα και μια φέτα ψωμί. 
    • Αν το ψυγείο μυρίζει, βάλτε σε ένα μπολάκι σόδα μαγειρική ελαφρώς βρεγμένη. Η σόδα θα απορροφήσει τις μυρωδιές. 
    • Για να μη "τραβάνε" πολύ λάδι οι μελιτζάνες μας στο τηγάνισμα, αφού τις κόψουμε σε φέτες, τις ξεπικρίζουμε με χοντρό αλάτι και τις βουτάμε για 5-10 λεπτά σε μπύρα.  
      • Για να αποφύγουμε τα δάκρυα όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια, ανοίγουμε τον απορροφητήρα και τα έχουμε σε ένα μπολ με νερό ή αφού τα καθαρίσουμε από τον εξωτερικό φλοιό τους, τα τρίβουμε καλά με μπόλικο αλάτι και μετά τα ξεβγάζουμε για να μην είναι αλμυρά.
      • Για να μη νερώνει η ντοματοσαλάτα μας, την αλατίζουμε πάντα μόλις τη σερβίρουμε στο τραπέζι και όχι νωρίτερα .
      • Η φέτα διατηρείται για περισσότερο καιρό στο ψυγείο εάν τη βάλουμε σε δοχείο που κλείνει καλά και την περιχύσουμε με νερό που βράσατε μαζί με γάλα και λίγο αλάτι.
        • Για να ξεφλουδίσουμε ντομάτες, πρώτα κόβουμε το κοτσάνι και μετά στο κάτω μέρος, χαράζουμε έναν σταυρό. Βυθίζουμε τις ντομάτες σε βραστό νερό για 10-30 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε κρύο νερο. Ξεφλουδίζουν πολύ εύκολα, τραβώντας το φλοιό στο σημείο του σταυρού.
        • Το κρέας στην κατσαρόλα μας δεν λέει να βράσει εδώ και αρκετή ώρα... Ρίχνουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη. Έτσι γίνεται πιο μαλακό.
          • Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τα αυγά, τα βράζουμε σε νερό που έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι.
          • Για να γίνει πιο επιτυχημένη η μαρέγκα μας, πριν χτυπήσουμε τα ασπράδια των αυγών, ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμονιού.
          • Στο βράσιμο του χταποδιού βάζουμε ένα φελλό κρασιού. Ο φελλός του κρασιού περιέχει τανίνη. Βοηθάει να γίνει πιο μαλακό.
          • Για να προστατέψουμε, το ρύζι, το αλεύρι και τα ζυμαρικά μας από έντομα, τοποθετούμε στα δοχεία φύλαξής τους ένα φύλλο δάφνης.
            • Oι πατάτες διατηρούνται πιο φρέσκες αν τις αποθηκεύσουμε σε σκιερό και ξερό περιβάλλον. Ποτέ μην αφήνουμε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια... γιατί θα ζαρώσουν και θα μαραθούν πολύ πιο γρήγορα. Για να μη φυτρώσουν και να διατηρηθούν πιο πολύ καιρό, βάζουμε ανάμεσά τους 1-2 μήλα.
            • Για να διατηρηθεί το κέικ μας αφράτο μετά το ψήσιμο, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη ή το βάζουμε μέσα σε μια πλαστική σακούλα εμπορίου.
              • Αν πέσει περισσότερο αλάτι στο φαγητό μας, το βράζουμε για λίγη ώρα με μία ή δύο πατάτες ή λίγο ψωμί.
              • Όταν βράζουμε ρύζι, δεν πρέπει να το ανακατεύουμε συχνά, γιατί έτσι σπάνε οι κόκκοι του, μαλακώνει και λασπώνει.
              • Ξεχάσαμε να μουλιάσουμε τα φασόλια από το βράδυ; Δεν πειράζει! Τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά, κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα. Φουσκώνουν και είναι έτοιμα για μαγείρεμα!

                  Δεν υπάρχουν σχόλια: