Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

31 Αυγούστου 2012

Τιραμισού!

Αυτή η συνταγή είναι αγαπημένη και πάνω απ΄όλα καταπληκτική!

Υλικά
1 παντεσπάνι σοκολάτας έτοιμο με 3 πάτους
1 κουτάκι τυρί φιλαδέλφεια ή Μαρκαρπόνε
3 αυγά
1 κουτί μεγάλο φυτική σαντιγύ
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε:
3 κουταλάκια τσαγιού νεσκαφέ
1 κουταλιά σούπας κονιάκ ή ρούμι
Για το πασπάλισμα
3 κουταλιές σούπας κακάο
1 κουταλιά σούπας κανέλλα

Εκτέλεση
Χτυπάμε τη σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει το κουτί και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Το τυρί το χτυπάμε καλά με τους κρόκους των αυγών και τα ασπράδια με 2-3 σταγόνες λεμόνι, να γίνουν μαρέγκα. Αναμιγνύουμε όλα αυτά τα υλικά μαζί, δηλαδή τη σαντιγύ, το τυρί με τους κρόκους και τη μαρέγκα και τα ανακατεύουμε προσεκτικά με σπάτουλα για να γίνει ένα μίγμα αφράτο. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μια ώρα περίπου, για να παγώσει. Πρέπει να γίνει μια συμπαγής, αφράτη κρέμα και όχι νερουλή.
Παίρνουμε τους πάτους από το παντεσπάνι, τους χωρίζουμε έναν έναν και ραντίζουμε με πινέλο τον πρώτο πάτο με το σιρόπι που φτιάξαμε, ενώ από πάνω βάζουμε κρέμα. Ραντίζουμε και το δεύτερο πάτο και από πάνω βάζουμε κρέμα. Βάζουμε και τον τρίτο πάτο αφού τον ραντίσουμε και αυτόν με σιρόπι. Τελειώνουμε με κρέμα, κάνοντας διάφορα σχέδια από πάνω.
Μόλις τελειώσουμε το γαρνίρισμα πασπαλίζουμε με μπόλικο κακάο και κανέλλα. Το κακάο και την κανέλλα τα αναμιγνύουμε (όχι χωριστά).
Χωρίζουμε την κρέμα σε τρία μέρη για ευκολία.
Μόλις ετοιμάσουμε το γλυκό, το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου και έπειτα το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: