Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

4 Αυγούστου 2012

Κέικ με κακάο

Ένα κέικ που το κάνω πολύ συχνά!
Είναι γευστικότατο και γίνεται πολύ γρήγορα!
Υλικά
4 κουταλιές σούπας κακάο
10 κουταλιές σούπας νερό
3 κουταλιές σούπας λικέρ γκραν μαρνιέ (ή κάποιο άλλο της αρεσκείας μας)
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
250 γραμμάρια βούτυρο ή βιτάμ
6 αυγά
1 1/2 ποτήρι αλεύρι
3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το κακάο. Προσθέτουμε το βούτυρο και το λικέρ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το μίγμα.
Στο υπόλοιπο προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα (μέσα στην οποία ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμονιού). Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μίγμα, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ, αδειάζουμε μέσα το μίγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά.
Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το μίγμα κακάου που είχαμε κρατήσει.
Αν θέλουμε μπορούμε να το περιχύσουμε και με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα, πασπαλίζοντας από πάνω τρούφα και γαρνίρουμε με φρούτα ή κομματάκια γλυκό κουταλιού της προτίμησής μας.

Καλή επιτυχία!!!

2 σχόλια:

relax είπε...

οταν λες αλευρι εννοεις αλευρι που φουσκωνει μονο του η για ολες τις χρησεις???βανιλιες βαζεις???

Τετράδιο συνταγών είπε...

Καλησπέρα... Αλεύρι για όλες τις χρήσεις χρησιμοποιώ. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, χωρίς την προσθήκη μπέικιν πάουντερ.. Όχι βανίλιες δεν βάζω... αρκεί το άρωμα του λικέρ!