Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

1 Αυγούστου 2012

Κιμαδόπιτα!

Υλικά
1 κιλό κιμά
1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
2 φρυγανιές
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5 αυγά
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ ή ένα φλιτζάνι χυμό ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
1 ξύλο κανέλλας

Εκτέλεση
Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα τον κιμά με το κρεμμύδι και το μισό βούτυρο. Προσθέτουμε την τομάτα πελτέ διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι νερό, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλλα και τον αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει το ζουμί του.
Βάζουμε τις φρυγανιές σε βαθύ πιάτο να μουσκέψουν με το γάλα, κατεβάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τις φρυγανιές λιωμένες και τελευταία το τυρί και τα ανακατεύουμε. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλλας. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 6-8 φύλλα, που το καθένα το αλείφουμε με βούτυρο και ρίχνουμε τη γέμιση. Τα φύλλα που εξέχουν τα ακουμπάμε πάνω στη γέμιση. Βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα και την ραντίζουμε με νερό, για να γίνει αφράτο το φύλλο.
Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 30-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: