Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

28 Αυγούστου 2012

Γλυκό σταφύλι!

"Και μέσ’ απ’ τα φύλλα της κληματαριάς
μας κοίταζαν γλυκά τα γαλανά μάτια του Θεού.."
Γιάννης Ρίτσος

Υλικά
(για 4 βάζα του 1/2 λίτρου)

1 1/4 κιλό σταφύλι φράουλα
1 κιλό ζάχαρη
200 γραμ. νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2 δόσεις άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση
Διαλέγουμε σταφύλι φράουλα, με μεγάλες και σκληρές ρώγες. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και το πλένουμε πολύ καλά. Παίρνουμε μια μια ρώγα και με μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε την εσωτερική τους φλούδα. Με ένα τσιμπιδάκι ή φουρκέτα βγάζουμε τα κουκούτσια, με προσοχή να μην ανοίξουν οι ρώγες. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνουν πηχτό σιρόπι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ρώγες του σταφυλιού και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, τις ξαφρίζουμε με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε το γλυκό να δέσει σε δυνατή φωτιά και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και το άρωμα της βανίλιας. Το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και μετά το αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: