Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

23 Αυγούστου 2012

Στραγάλια!!!

Αν φτιάξουμε μόνοι μας στραγάλια, θα καταλάβουμε ποια είναι η πραγματική γεύση αυτού του ξηρού καρπού, που θεωρείται ασήμαντος...
Τα στραγάλια είναι ωραία για να πιούμε ούζο ή τσίπουρο! Αντί για βρόχινο νερό, μπορούμε να βάλουμε νερό περασμένο από τα ειδικά φίλτρα που το καθαρίζουν! Και αν τα φτιάξουμε αρωματισμένα με βασιλικό... έχουμε μια ιδανική γεύση!
Υλικά:
1 κιλό ρεβίθια
2 κουταλιές αλάτι
4 κουταλιές στάχτη κοσκινισμένη
2-3 κλωνάρια βασιλικό
βρόχινο νερό

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο βρόχινο νερό μαζί με το αλάτι και τη στάχτη και το βάζουμε να βράσει. Ρίχνουμε τότε τα ρεβίθια και τα βράζουμε μέχρι που όταν τα δαγκώσουμε να είναι μαλακά, ενώ η καρδούλα τους πρέπει να είναι σκληρή. Τα στραγγίζουμε αμέσως και τα σκεπάζουμε για λίγο με μια πετσέτα. Τα απλώνουμε μετά για να στεγνώσουν και τα ψήνουμε στο φούρνο. Πριν τα φουρνίσουμε, τα δοκιμάζουμε αν είναι ανάλατα, τα ραντίζουμε αλατόνερο που το έχουμε αρωματίσει με βασιλικό. Όταν σταματήσουν να σκάνε, είναι ψημένα και έτοιμα να τα απολαύσουμε!

Καλή σας επιτυχία!!!

από την κ. Μαριάνθη Αλμυρούδη (Μεστά Χίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: