Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

20 Σεπτεμβρίου 2012

Χωριάτικη παραδοσιακή χορτόπιτα ρολό!

Υλικά
Για το φύλλο θα χρειαστούμε:
800 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο λάδι, λίγο αλάτι
2-3 κουταλιές σούπας ξύδι
νερό χλιαρό, όσο πάρει

Για τη γέμιση της πίτας θα χρειαστούμε:
1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, κολοκυθάκια, λάπατα κ.ά)
2-3 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο
2 πράσα
2-3 φρέσκα κολοκυθάκια που θα τα τρίψουμε
300-400 γραμμάρια περίπου τυρί φέτα τριμμένη
200-300 περίπου γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κιλό ελαιόλαδο (για όλη την πίτα)

Παρακολουθήστε το βίντεο:


Εκτέλεση
Για το φύλλο:
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το λάδι, ξύδι και αλάτι. Ρίχνουμε λίγο - λίγο χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του ζυμώματος πότε αλεύρι και πότε χλιαρό νερό, ώσπου να έχουμε μια ομοιογενής ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 μπαλίτσες, τις οποίες τις σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη για να μη μας ξεραθούν και τις βάζουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα χόρτα μας, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τα κολοκυθάκια τριμμένα, τον άνηθο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και αρκετό λάδι. Προσθέτουμε φέτα τυρί τριμμένο και λίγο αλάτι. Αν είναι αλμυρό το τυρί, μπορεί να μην χρειαστεί αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά, να ενωθούν οι γεύσεις. Χωρίζουμε ελαφρά σε 6 μέρη τη γέμιση.
Στη συνέχεια ανοίγουμε σε φύλλα με έναν πλάστη, τις μπαλίτσες ζύμης που κρατήσαμε στην άκρη. 
Απλώνουμε κατά μήκος σε κάθε ανοιγμένο φύλλο, λίγη από τη γέμιση 
και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, κλείνοντας τα πλαϊνές άκρες του. 
Αλείφουμε με αρκετό λάδι το ταψί της κουζίνας μας και κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα ρολό το βάζουμε μέσα. Όταν τοποθετήσουμε όλα τα ρολά μας μέσα στο ταψί, 
περιχύνουμε με λαδάκι και στο τέλος βρέχουμε με λίγο νερό. 
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, ώσπου να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια των ρολών. 
Είναι νοστιμότατη πίτα! Μπουκιά και συχώριο!!! 
Δοκιμάστε την!
Καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

Mani di fata είπε...

ΤΕΛΕΙΑ!!! ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ!!!ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΟΧΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ ΠΕΡΝΑ ΚΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.ΦΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ.

Eri είπε...

Φανταστική ανάρτηση, συγχαρητήρια και καταπληκτικό το βίντεο!
Γει αστα χέρια σας, την λατρεύω αυτη την πίτα κ έχω ενθουσιαστεί τόσο που θα την φτιάξω πολύ σύντομα!
Καλή συνέχεια!

Ζουζού είπε...

Πολύ το χάρηκα! Γεια στα χέρια σου είμαι και εγώ πιτού...το μπλογκ σου είναι υπέροχο! καλό βράδυ!

oldthings είπε...

Ε ! καλά έχω τρελλαθεί ... φτιάχνω τις κλασικές πίτες , σπανάκι , πράσο τυρί , κολοκύθα αλλά όλα αυτά τα χόρτα και λαχανικά δεν τα είχα ακούσει ! Μπράβο για τη συνταγή !
Θα τη δοκιμάσω σίγουρα !