Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

25 Σεπτεμβρίου 2012

Λαζάνια με σπανάκι!


Μια πολύ καλή συνταγή... 
από τα ελληνικά ζυμαρικά Μέλισσα!
λαζανια με σπανακι-ελληνικά ζυμζρικ΄ζ-λαζάνια-παραδοσιακές συνταγές

Υλικά:
1 πακέτο Λαζάνια Primo Gusto
½ κιλό σπανάκι βρασμένο, ψιλοκομμένο και στραγγισμένο καλά
100 γρ. μπέϊκον
100 γρ. ζαμπόν
1 ½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 φλιτζάνι έμμενταλ τριμμένο
1 φλιτζάνι μυζήθρα μαλακή ή μανούρι κομμένο σε κύβους
1 αυγό
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη μπεσαμέλ
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
1 ½ ποτήρι γάλα
2 φλιτζάνια ρεγκάτο τριμμένο
Αλατοπίπερο
Για τη σάλτσα:
5 κουταλιές σούπας βούτυρο
5 κουταλιές σούπας αλεύρι
4 ποτήρια γάλα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Αλατοπίπερο
7 κουταλιές σούπας κέτσαπ ή έτοιμη σάλτσα

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ αρκετά σφιχτή.  Μόλις μισοκρυώσει ρίχνουμε το αυγό και το σπανάκι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό, το ζαμπόν, το μπέϊκον, την κεφαλογραβιέρα, το έμμενταλ, το 1/3 του ρεγκάτο και τελευταία τη μυζήθρα.
Σε βουτυρωμένο σκεύος,  ρίχνουμε λίγη από την κόκκινη σάλτσα. Στρώνουμε μία σειρά λαζάνια και απλώνουμε από πάνω το μίγμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (λαζάνια – μίγμα), άλλες 4 φορές. Ρίχνουμε ½ φλυτζάνι με τυριά και τοποθετούμε και την 5η στρώση από τα λαζάνια.
Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει τη σάλτσα:
Λειώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο – λίγο το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά.  Πρέπει να γίνει μία πολύ αραιή μπεσαμέλ (σαν πυκνό γάλα).  Καθώς είναι χλιαρή, περιχύνουμε με αυτήν τα λαζάνια.  Πρέπει να τα καλύψει τελείως, να μην μείνει καθόλου ακάλυπτη επιφάνεια.  Αν είναι λιγότερη, μπορούμε να προσθέσουμε γάλα.  Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος, πασπαλίζουμε με το ρεγκάτο και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι του, το σκεύος. Δεν πρέπει να μπαίνει καθόλου αέρας.  Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (που έχουμε προθερμάνει) για 35’ στους 200º C.  Bγάζουμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ρεγκάτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10’ στους 100º C.  Πριν σερβίρουμε απλώνουμε πάνω από κάθε κομμάτι, 1 κουταλάκι κέτσαπ ή σάλτσα.

Καλή επιτυχία!!
                                                                                                                         
                                                                                                                                http://www.melissa.gr

3 σχόλια:

christina's eyes είπε...

έχεις βραβείο
http://christinaeseyes.blogspot.gr/p/awards.html

Mary είπε...

Έτσι, έτσι! Κι αυτή η λιγούρα που μ' έπιασε μόλις είδα τη μπεσαμέλ...αχ τι μου κάνεις νυχτιάτικα...αχ αχ αχ...

Φιλάκια πεινασμένα!

Λίλα είπε...

Τα ζυμαρικά μέλισσα είναι από παλιά τα αγαπημένα μου! Υπέροχη συνταγή!