Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

21 Σεπτεμβρίου 2012

Λουκάνικα Τρικάλων!

Τηγανητά, στον φούρνο ψητά 
ή στα κάρβουνα...
γίνονται πεντανόστιμα!
Δοκιμάστε να τα φτιάξετε μόνοι σας... 


Υλικά:

1 λεπτό έντερο χοίρου

2 κιλά κρέας με αρκετό λίπος χωρίς κόκκαλα

1 κιλό πράσα

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το λεπτό έντερο του χοίρου και από την εσωτερική πλευρά, το φουσκώνουμε, αφού το δέσουμε πρώτα από τη μια πλευρά. Το δένουμε έπειτα και από την άλλη και το αφήνουμε να χάσει την υγρασία του για δύο 24ωρα. Με ψαλίδι ψιλοκόβουμε το κρέας σε πολύ μικρά κομματάκια, το τοποθετούμε σε λεκανίτσα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα πράσα τριμμένα αλατοπίπερο, ρίγανη και θυμάρι. Τα ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε το λεπτό έντερο με το μίγμα μας. Συνήθως τα λουκάνικα τα φτιάχνουμε, γεμίζοντας λεπτό έντερο μήκους το πολύ 80 εκατοστά. Μετά τα κρεμάμε σε ξύλο για να χάσουν την υγρασία τους για 4-5 μέρες και μετά τα συντηρούμε στο ψυγείο. Τα λουκάνικα μαγειρεύονται κυρίως τηγανητά, βουτηγμένα σε λάδι ή λίγο νερό και περιμένοντας να βγάλουν το λίπος τους και να τηγανιστούν σε αυτό καθώς είναι πολλά τα λιπαρά. Μαγειρεύονται όμως και στον φούρνο ψητά ή στα κάρβουνα, όπου γίνονται εξαίσια στη γεύση!

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: