Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

29 Σεπτεμβρίου 2012

Μικρά μυστικά της μαγειρικής!

Διαβάστε! Ίσως σας βοηθήσουν....
Καλή σας μέρα!!!

Τα λεμόνια βγάζουνε περισσότερο ζουμί, αν λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε, τα βουτήξουμε σε ζεστό νερό ή αν τα κυλήσουμε πέρα - δώθε με το χέρι μας, πιέζοντάς τα ελαφρά.

Το βούτυρο που μας περισσεύει όταν τηγανίσουμε κάτι ή που βγαίνει από κάποιο γλυκό που ψήσαμε, το χύνουμε όταν κρυώσει λίγο σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Έτσι, καθαρίζουν όλες οι ακαθαρσίες και μπορούμε, όταν πήξει, να το βγάλουμε με προσοχή με ένα κουτάλι και να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.

Το ψωμί, το κέικ και τα κουλουράκια, διατηρούνται φρέσκα, αν βάλουμε ένα μήλο μέσα στην ψωμιέρα.

Ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε το περιεχόμενο μέσα στο κουτί της κονσέρβας όταν ανοιχτεί, αλλά να το μεταφέρουμε το γρηγορότερο σε γυάλινο ή πορσελάνινο δοχείο.

Ο μαϊντανός μπορεί να μείνει για μήνες φρέσκος, αν τον κόψουμε ψιλό - ψιλό, του ρίξουμε αρκετό αλάτι και το φυλάξουμε σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο. 

Το τυρί, το τυλίγουμε μέσα σε ενα πανί, βρεγμένο με αλατόνερο ή με νερό και ξύδι. Επίσης διατηρείται φρέσκο, όταν βάλουμε μέσα στην τυριέρα ένα κομμάτι ζάχαρη ή ένα πιατάκι με κονιάκ.

Το κομμένο σαλάμι δεν ξεραίνεται και δεν μαυρίζει, όταν σκεπάζουμε το κομμένο μέρος με ένα βουτυρωμένο λαδόχαρτο.

Το κομμένο λεμόνι διατηρείται περισσότερο, αν το βάλουμε σε ένα πιατάκι από πορσελάνη, βρεγμένο με ξύδι. 

Ένα πεπόνι είναι ώριμο, όταν κόβεται εύκολα η ουρά του.

Το καθάρισμα των κρεμμυδιών δε θα μας κάνει να κλαίμε, αν περάσουμε στην άκρη του μαχαιριού μας, ένα κομμάτι ψίχα ψωμιού, το οποίο θα απορροφήσει την ερεθιστική μυρωδιά.

Μερικές σταγόνες λεμονιού μέσα στο νερό που βράζει το ρύζι, το κάνουν πιο σπυρωτό. 

Για να πήξει μια σάλτσα την τελευταία στιγμή, ζυμώστε μια κουταλιά του καφέ αλεύρι με λίγο βούτυρο και ρίξτε το μέσα στην σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. 

Το ροκφόρ πρέπει να είναι διάσπαρτο με μπλε χρώμα. Αν είναι πράσινο, δεν πρέπει να το αγοράζουμε.

 Η δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου από την αναπνοή μας, εξουδετερώνεται σε μεγάλο βαθμό, αν φάμε μια κουταλιά ζάχαρη ή πίνοντας ένα δυνατό καφέ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: