Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

17 Σεπτεμβρίου 2012

Πρασοκιμαδόπιτα!

Σουλιώτικη γεύση! Πεντανόστιμη πίτα!

Υλικά
Για τη γέμιση
2 κιλά πράσα
½  κιλό κιμά
5 αυγά
1 χούφτα τραχανά
½  κουταλιά σούπας αλάτι (βάζετε ανάλογα την προτίμησή σας)
λάδι
μαύρο πιπέρι
τυρί ή κασέρι
ελιές
βιτάμ

Για  τα φύλλα
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 αυγό
λίγο λάδι
λίγο νεράκι
αλάτι

Εκτέλεση
Για τη γέμιση:
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο λάδι, τα πράσα, τον κιμά, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και καβουρντίζουμε τα πράσα μέχρι να τελειώσουν τα υγρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά προσθέτουμε 4 αυγά και ανακατεύουμε.
Για το φύλλο:
Ζεσταίνουμε λίγο νερό σε ένα μεγάλο μπρίκι, βάζουμε το αλάτι και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα. Προσθέτουμε και το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε και τα ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη λίγο και μετά τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια. Μετά τα κάνουμε πιτούλες και ανοίγουμε τα φύλλα σε τέτοιο μέγεθος ανάλογα με το ταψί μας. Στρώνουμε στο ταψί δυο στρώσεις φύλλα, αλείφοντας με λάδι και στη συνέχεια ρίχνουμε το υλικό που έχουμε ετοιμάσει για τη γέμιση. Απλώνουμε καλά τη γέμιση και ρίχνουμε και λίγο τριμμένο τυρί ή κασέρι και μια χούφτα τραχανά. Τέλος, βάζουμε άλλες δυο στρώσεις φύλλα, αλείφοντάς τα πάλι με λαδάκι. Κόβουμε γύρω - γύρω από το ταψί τα περίσσια φύλλα. Τα γυρίζουμε γύρω-γύρω για να κλείσουν καλά τα φύλλα, ώστε να μη φύγει η γέμιση. Αφού την κόψουμε σε τετράγωνα κομματάκια, την αλείφουμε με λίγο λιωμένο βιτάμ, χτυπάμε καλά ένα αυγό και την αλείφουμε από πάνω για να πάρει ωραίο χρώμα. Την ψήνουμε στον φούρνο στους 175 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου.
Καλή σας όρεξη!!!

Συνταγή από την Οικονόμου Αποστολίνα

1 σχόλιο:

Τατιάνα είπε...

ΑΑΑΑαααααααααχχχχχχχχχχ ο κιμάς με το πράσο είναι το τέλειο ζευγάρι!!!!!!
Θα τη δοκιμάσω κάποια στιγμή σίγουρα!!!!!!