Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

22 Σεπτεμβρίου 2012

Ας φτιάξουμε το δικό μας σαπούνι!

Παλιά στα χωριά, έφτιαχναν 
μόνοι τους σπιτικό σαπούνι 
από ελαιόλαδο για να έχουν όλο το χρόνο.
Συνήθως το έφτιαχναν το Σεπτέμβριο μήνα 
που ο καιρός ήταν ακόμα καλός 
και η θερμοκρασία ιδανική για να γίνει. 
Τότε επίσης μάζευαν και το λάδι από τον πυθμένα των βαρελιών που είχε και μούργα για να μην πάει χαμένο και το χρησιμοποιούσαν 
για το σαπούνι τους.

Υλικά:
2,5 κιλά λάδι
2,5 κιλά νερό
1 κιλό καυστική ποτάσα
175 γραμμάρια αλάτι

Κατά την παρασκευή του σαπουνιού μας, πρέπει να παίρνουμε τα ανάλογα μέτρα και προφυλάξεις, δηλαδή να φοράμε γάντια, να μην ερχόμαστε σε επαφή με τα υλικά και να μην εισπνέουμε τα αέρια που δημιουργούνται κατά την διάρκεια του βρασμού του.
Προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.

Πως το φτιάχνουμε:
Το βράδυ ζεσταίνουμε το νερό μας και την καυστική ποτάσα σε ένα μεγάλο καζάνι ανοξείδωτο, για να μην τρυπήσει από την καυστική ποτάσα. Όταν το μείγμα μας ζεστάνει ρίχνουμε το λάδι ανακατεύουμε λίγο και μετά σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε όλη νύχτα να ηρεμήσει. Το πρωί ανάβουμε δυνατή φωτιά να βράσει το σαπούνι μας και προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια. Η φωτιά δεν χρειάζεται να είναι πάρα πολύ δυνατή αλλά να σιγοβράζει. Θέλει περίπου μια ώρα για να δέσει. Αν το μίγμα μας είναι καθαρό και δεν έχει καντήλες με λάδι σημαίνει ότι το σαπούνι μας πέτυχε.
Όταν είμαστε σίγουροι ότι το σαπούνι μας έπηξε το βγάζουμε με προσοχή από την φωτιά για να μην καούμε και το τοποθετούμε σε καλούπια όχι πολύ ψηλά για να μπορούμε να το κόψουμε μετά. Όταν είναι χλιαρό ακόμα μπορούμε να το χαράξουμε για να το κόψουμε πιο εύκολα στο μέγεθος που θέλουμε όταν κρυώσει. Το αφήνουμε 2-3 μέρες σε σκιερό και δροσερό μέρος να στεγνώσει και μετά το κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε.
Το σαπούνι μας είναι έτοιμο αλλά όσο περισσότερο το αφήσουμε να ξεραθεί τόσο καλύτερο θα γίνει.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την παρασκευή 
σπιτικού σαπουνιού από ελαιόλαδο, 
με έναν παλαιϊκό παραδοσιακό τρόπο...

http://www.ftiaxno.gr

3 σχόλια:

Τατιάνα είπε...

Δυσκολία με το βράσιμο.... ενώ υπάρχει άλλος τρόπος που δεν θέλει βράσιμο καθόλου!!!!!
Οι αναλογίες που δίνω είναι για αρκετή ποσότητα....
1 κιλό καυστική σόδα (ποτάσα)
3 κιλά νερό
και 6 κιλά ελαιόλαδο (και τηγανόλαδα κάνουν αρκεί να είναι φιλτραρισμένα)

Ανακατεύουμε την καυστική σόδα με το νερό να λιώσει και προσθέτουμε το λάδι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει.
Ρίχνουμε το πηχτό υλικό σε καλούπι ή καλούπια και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Κόβουμε σε κομμάτια που θέλουμε κι έχουμε σαπούνι για πολύ καιρό!
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως αλλά καλό είναι να κάτσει 2 μήνες :)

Eleni Di. είπε...

Πολύ ωραίο το μπλογκ σου.
Όσο για το σαπούνι, έχω δοκιμάσει και τους δύο τρόπους (αυτόν που προτίνεις με τον βρασμό και την κρύα μέθοδο της Τατιάνας). Προτιμώ την κρύα μέθοδο. Είναι απλούστερη, ευκολότερη με λιγότερες αναθυμιάσεις, ειδικά όταν ρίξεις παγωμένο νερό.
Ωστόσο η θερμή μέθοδος που προτείνεις είναι η παραδοσιακή και νομίζω ότι αυτή ακολουθούν και στο Άγιο Όρος (απ' ό,τι είδα σε μια φωτογραφία) όπου βγάζουν εξαιρετικά σαπούνια.
Καλή συνέχεια με το μπλογκ σου, το οποίο μας αρέσει πολύ!

Mania είπε...

Τώρα βρήκα το μπλογκ σου και μου άρεσε πολύ!! Ελπιζω να τα λέμε!!Τι μου θύμησες με τα κουλουράκια?
Πολλά φιλιά και καλή συνέχεια!!