Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

1 Σεπτεμβρίου 2012

Γιαπράκια!


Υλικά (για 4 με 5 μερίδες)1 λάχανο τουρσί
μισό κιλό κιμά από χοιρινό
1 φλιτζάνι άσπρο ρύζι για όλες τις χρήσεις
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
αλάτι, μαύρο πιπέρι και κύμινο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βγάζουμε το λάχανο από την άρμη, το ξεπλένουμε λίγο, αφαιρούμε τα κοτσάνια (αλλά τα κρατάμε) και κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το αναμιγνύουμε με τον κιμά, το ρύζι, τα μπαχάρια και το ελαιόλαδο σε ζύμη που πλάθουμε καλά. Από τη ζύμη αυτή, ποσότητα 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού τυλιγμένη σε μια λωρίδα λάχανο είναι ένα γιαπράκι. Επαναλαμβάνουμε έως ότου τελειώσει η ζύμη. Στον πάτο μιας κατσαρόλας τοποθετούμε τα κοτσάνια του λάχανου ως βάση και από πάνω βάζουμε τα γιαπράκια. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό ίσα να σκεπαστούν, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και μαγειρεύουμε τα γιαπράκια επί μισή ώρα με τρία τέταρτα.
Τα σερβίρουμε ζεστά έχοντας στο τραπέζι ένα μύλο για όποιον θέλει να προσθέσει φρεσκο-τριμμένο πιπέρι.

Καλή επιτυχία!!!

Από την κα Μαίρη Τάτση - Γουμένισσα - Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια: