Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

10 Σεπτεμβρίου 2012

Νεράντζι γλυκό!

Να' χα νεράτζι να' ριχνα στο πέρα παραθύρι, να τσάκιζα το μαστραπά, που' χει το μόσχο μέσα, το μόσχο το τριαντάφυλλο και το μακεδονίσι, και μέσα κόρη κάθεται, κεντάει χρυσό μαντήλι, το μαντηλάκι που κεντάς, σε μένα να το στείλεις, να μην το στείλεις μοναχό, παρά με την αγάπη....

Υλικά
1 κιλό φλούδες νεραντζιών
1 1/2 κιλό ζάχαρη
5 φλιτζάνια τσαγιού νερό
χυμό 2 λεμονιών
1 φλιτζάνι τσαγιού γλυκόζη

Εκτέλεση
Ξύνουμε ελαφρά τα νεράντζια μας στον τρίφτη του τυριού. Τα κόβουμε σε τέταρτα και αφαιρούμε τον καρπό. Ζυγίζουμε τις φλούδες και τις τυλίγουμε σε ρολά, που τα περνάμε με βελόνα σε κλωστή και δένουμε τις άκρες για να γίνουν σαν κομπολόι. Βράζουμε τις φλούδες σε αρκετό νερό ώσπου να μαλακώσουν, ενώ αλλάζουμε το νερό 5 - 6 φορές. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στο νερό για 24 ώρες. Αλλάζουμε το νερό συχνά στο διάστημα αυτό.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και ρίχνουμε τις φλούδες. Τις βράζουμε για 15 λεπτά.
Αφήνουμε το γλυκό να μείνει 24 ώρες και το ξαναβράζουμε ώσπου να δέσει το σιρόπι του. Προσθέτουμε προς το τέλος τον χυμό από 2 λεμόνια και τη γλυκόζη. Όταν κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε την κλωστή και το βάζουμε σε καθαρό και στεγνό αποστειρωμένο βάζο.

 Έξοχο γλυκό... σε άρωμα και γεύση!!!

Καλή επιτυχία!!!

"Η συνταγή είναι της Χρύσας Παραδείση"

Δεν υπάρχουν σχόλια: