Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

30 Σεπτεμβρίου 2012

Ωτία!


Ένα ποντιακό γλυκό, με αγνά υλικά!

Υλικά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1/4 φλιτζανιού γάλα
1/4 φλιτζανιού λάδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1/4 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 κιλό περίπου αλεύρι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, το οποίο ρίχνουμε στο τέλος λίγο - λίγο, μέχρι να γίνει μια ζύμη όχι πολύ μαλακή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε στη μέση και ανοίγουμε 2 φύλλα (αφού πασπαλίσουμε το τραπέζι με αλεύρι), πάχους 0,5 εκατοστά, δηλαδή όχι πολύ λεπτό. Το φύλλο το κόβουμε λωρίδες περίπου 3 δάχτυλα φάρδος. Τις λωρίδες τις κόβουμε σε ρόμβους. Σε κάθε ρόμβο κάνουμε στο κέντρο μια σχισμή κατά μήκος και περνάμε την μύτη του ρόμβου από τη σχισμή και την τραβάμε.
Αφού τα ετοιμάσουμε, τα τηγανίζουμε σε αρκετά λάδι που έχει ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά. Μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα. Γϊνονται γύρω στα 40 κομμάτια. Αν θέλουμε μπορούμε να βουτήξουμε το μισό μέρος μέσα σε μερέντα ή σε μέλι και να πασπαλίσουμε με καρύδι!

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: