Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

6 Σεπτεμβρίου 2012

Καρυδάτα!

Τα καρυδάτα... ήταν το "καλό" γλυκό!... 
Τα φτιάχναμε, κάθε που γιόρταζε κάποιος στην οικογένεια!
Είναι ευπαρουσίαστα και μοναδικά στη γεύση!... 
Δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε!!!

Υλικά
1 κιλό καρύδια (κοπανισμένα)
220 γραμ. παξιμάδι (κοπανισμένο)
770 γραμ. ζάχαρη άχνη
150 γραμ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
9 αυγά
λίγη κανέλλα, λίγα γαρίφαλα
1 κουτ. του καφέ μπέικιν πάουντερ
3 λαδόκολλες

Για την κρέμα
1 βιτάμ (250 γραμ.)
3 κρόκους
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
3 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά αρκετή ώρα. Αφού χτυπηθούν ρίχνουμε τα καρύδια, την κανέλλα, τα γαρίφαλα, την κουβερτούρα και τέλος το παξιμάδι. Η ζύμη να μην είναι μαλακή. Σε ένα ταψί έχουμε στρώσει λαδόκολλα και με βρεγμένα χέρια πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες τη ζύμη ελαφρώς πλακέ. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 5 λεπτά (όχι περισσότερο!), να μην κοκκινήσουν. Αφού κρυώσουν τα βγάζουμε με σπάτουλα.

Για την κρέμα
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί και αφού κρυώσουν τα καρυδάτα μας, τα ενώνουμε με την κρέμα.

Καλή επιτυχία!!!

1 σχόλιο:

Tonias' blog είπε...

μμμμμμ μέχρι εδώ μου μυρίζουν!!!!!! καλοφάγωτα!!!