Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

4 Σεπτεμβρίου 2012

Σπιτικό κέτσαπ!



Υλικά
Για 5 φλιτζάνια
1 κουταλάκι του γλυκού ολόκληρους σπόρους μαύρου πιπεριού
6 γαρίφαλα ολόκληρα (καρφιά)
1 φύλλο δάφνης
2 κιλά ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ

Εκτέλεση
Σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι, δένουμε τους σπόρους πιπεριού, τα γαριφαλοκάρφια και το φύλλο δάφνης και το βυθίζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.
Σιγοβράζουμε το μίγμα με ανοιχτό σκεύος για 45 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαραθούν τελείως τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια πετάμε το τουλπάνι.

Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για 10 λεπτά. Το περνάμε από το μπλέντερ, μέχρι να γίνει ομοιογενές και κατόπιν από λεπτή σίτα, ώστε να γίνει βελούδινο. Το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει βράση, μέχρι να δέσει και να αποκτήσει την υφή του πουρέ. Μεταφέρουμε το μίγμα σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζουμε αμέσως.
(Διατηρείται στο ψυγείο περίπου 6 μήνες)


Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: