Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

16 Σεπτεμβρίου 2012

Συνταγές... της πείνας...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ... ΠΕΙΝΑΣ
(Αποσπάσµατα από εφηµερίδες της εποχής)

Φρέσκα υγειινά πιάτα...
Ας ελπίσουμε όμως να μη γυρίσουμε ποτέ
σ΄αυτά τα δύσκολα χρόνια...
Συσσίτιο στα χρόνια της Κατοχής
 ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
«Παίρνετε τις ντοµάτες, αν τις βρείτε, τις λειώνετε,τις βράζετε και µετά ρίχνετε τις ελιές. 
Πέντε µε έξι ελιές για κάθε άτοµο της οικογένειας. 
Να µία νόστιµη σούπα που δεν την είχατε σκεφτεί πριν».
ΤΣΑΪ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
«Αρκεί να µαζέψετε τις πορτοκαλόφλουδες, να τις ξεράνετε και να τις φυλάξετε σε ένα γυάλινο βάζο. Μπορείτε να τις ξεράνετε στη φωτιά. 'Οταν θέλετε τσάι βάζετε µια µικρή ποσότητα, σουρώνετε, προσθέτετε, αν έχετε, δύο σταγόνες κονιάκ ή ρούµι 
κι έτσι θα πιείτε ένα εύγευστο, αρωµατώδες τσάι. 
Ζάχαρη; ∆εν είναι απαραίτητη. 
Μπορείτε ωστόσο να προσθέσετε µια κουταλίτσα 
πετιµέζι ή σταφιδίνη».
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΛΑΦΟ
«Το σπανακοπίλαφο θυµίζει σπανακόρυζο, αλλά δεν είναι. Μπορεί να γίνει µε τραχανά ή πλιγούρι, αντί για ρύζι, 
ή µε οτιδήποτε ανάλογο υπάρχει στο σπίτι. 
Η δε αναλογία των ειδών αυτών που προστίθεται στο σπανάκι 
είναι µόλις το 1/4 –και λιγότερο ακόµα– 
από την ποσότητα του σπανακίου. 
Το σπανακοπίλαφο αφήνεται µε πολλή σάλτσα ώστε να µοιάζει µε γιαχνί. Την ώρα που θα προστεθεί ο τραχανάς ή κάτι άλλο, πρέπει να έχει αρκετό ζουµί και µε αρκετή ντοµάτα πελτέ ή φρέσκια (είτε ανάµεικτο), ώστε να απορροφήσει το ζυµαρικό όσο χρειάζεται και να αποµείνει αραιό το φαγητό, τόσο όσο που να σερβίρεται µε το κουτάλι και σάλτσα στο πιάτο µας. Αντί για σπανάκι µπορούν να χρησιµοποιηθούν ραδίκια, βλίτα, αντίδια και άλλα παρόµοια». 
ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΤΟ
«Βράστε τις σταφίδες σουρώστε τες, 
πιείτε τες 
και να ο... µούστος!».
ΠΛΙΓΟΥΡΟΚΕΦΤΕ∆ΕΣ
«Αντί για αυγό µεταχειρισθείτε 3-4 φύλλα ζελατίνας διαλυµένης µε λίγο χλιαρό νερό. Αφήστε τους να ψηθούν καλά κι έπειτα να τους γυρίζετε. Έτσι και στο λάδι ή στο λίπος του τηγανίσµατος θα κάνετε οικονοµία και λιγότερο κινδυνεύετε 
να σας σκορπίσουν τα κεφτεδάκια. 
Το πλιγούρι, για οποιαδήποτε χρήση, 
βάλτε το αποβραδίς να µουσκεύει στο νερό. 
Έτσι βράζει πιο γρήγορα και κάνετε οικονοµία στην καύσιµο ύλη. 
Στα κεφτεδάκια µε πλιγούρι θα βάλετε κρεµµύδι ψιλοκοµµένο, 
µαϊντανό και γενικά ό,τι βάζετε συνήθως στους κεφτέδες»
ΒΛΙΤΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ Ή ΒΛΙΤΟΚΕΦΤΕ∆ΕΣ
«Βράστε τα βλίτα, βάλτε τα στο ταψί µε λίγο δυόσµο και ρίξτε από πάνω κρέµα φτιαγµένη από αλεύρι. Κι αν δεν θέλετε τα βλίτα στον φούρνο, κάντε τα… τηγανητά. Φτιάξτε βλιτοκεφτέδες!».

Πηγή: «Οι συνταγές της... πείνας» της Ελένης Νικολαΐδου (Εκδ. Οξυγόνο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: