Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

11 Οκτωβρίου 2012

Γαύρος ξιδάτος!


Υλικά:

3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 κιλό γαύρο
2 φλιτζάνια ξίδι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι ψιλό

Εκτέλεση:
Πλένουμε τον γαύρο και τον καθαρίζουμε αφαιρώντας τα εντόσθια και τα κεφάλια. Τον αλατίζουμε και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το ξίδι, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τον αφήνουμε για 4 ώρες. Τον στραγγίζουμε από το ξίδι και τον ανοίγουμε με ένα μαχαιράκι στα δύο και αφαιρούμε το μεσαίο κόκαλο. Ρίχνουμε τα φιλέτα γαύρου ξανά στο ξίδι και τα αφήνουμε εκεί για άλλες 2 ώρες μέχρι να ασπρίσουν. Τα τραβάμε από το ξίδι και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο.Τα σκεπάζουμε με το ελαιόλαδο και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Διατηρούνται 5-6 μήνες.

Γαύρος ξιδάτος  με σκόρδο
Η συνταγή είναι η ίδια με την παραπάνω, με τη διαφορά ότι κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο σε κάθε 2 ή 3 μερίδες γαύρου.

http://www.chania.gr

1 σχόλιο:

Ποδηλάτισσα είπε...

Πολύ όμορφη συνταγή που την εφαρμόζω τακτικά μια και είναι ένας φανταστικό μεζές για ουζάκι ή τσίπουρο... προσθέτω όμως και λίγο μπούκουβο δοκίμασε αν σου αρέσει!!!!!!