Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

31 Οκτωβρίου 2012

Αμυγδαλόπιτα!

Στάσου μύγδαλα!
Στάσου! Στάσου μη τρέχεις! Στάσου! Στάσου!
Στάσου μωρέ, μη τρέχεις σου λέω!!!
Θέλω να σου δώσω μύγδαλα!!!...
 

 Την καλημέρα μου με μια αμυγδαλόπιτα υπέροχη!!!

Υλικά:
3 φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη
8 αυγά
1 + 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3 φρυγανιές κοπανισμένες
2 κουταλάκια  (μπέικιν πάουντερ) baking powder
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
ξύσμα ενός λεμονιού
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι:
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 + 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
τον χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους των αυγών μέχρι να ασπρίσουν. Διαλύουμε το μπέικιν στο κονιάκ και το προσθέτουμε στο μίγμα μαζί με τα αμύγδαλα, τις φρυγανιές και το ξύσμα λεμονιού. Μετά χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μίγμα μαζί με το αλάτι. Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 περίπου λεπτά. Περιχύνουμε το γλυκό μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.

Καλή επιτυχία!!!

4 σχόλια:

Irma είπε...

Τέλεια η αμυγδαλόπιτα, τέλειο και το βίντεο: Στάσου μύγδαλα! Τελικά ο παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος έχει αφήσει εποχή!
Φιλιά :))

ΜΑΡΙΑ Π. είπε...

Αμυγδαλόπιτα δεν έχει τύχει να φτιάξω αλλά με αυτή την συνταγή... έρχονται και γιορτές!

((Αν θες πέρνα από το blog μου (http://syllegw-stigmes.blogspot.gr/2012/10/gadget.html) και γίνε μέλος/αναγνώστης, μιας και πλέον διορθώθηκε το Gadget "Αναγνωστών". Ευχαριστώ εκ των προτέρων!)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Κολασμένο γλυκάκι, σιροπιαστό και υπέροχο!!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!

Ροδανθη είπε...

Πολύ καλή η αμυγδαλόπιτα σιροπιαστό και αφράτο όπως είπε και η Έλενα κόλαση!!!!
Καλό βράδυ!!!