Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

6 Οκτωβρίου 2012

Σουφλέ... από το παλιό "Ελληνικό τραπέζι"


Το σουφλέ αυτό το μαγείρεψε η ηθοποιός κ. Μιμή Ντενίση στην παλιά τηλεοπτική εκπομπή "Ελληνικό τραπέζι", το 1987 περίπου. 
Σας την μεταφέρω, ακριβώς όπως την έγραψα τότε... 

Υλικά:

ταψάκι (ανάλογα τη δόση)
(διάφορα ξύλα πάνω στα οποία θα κόβουμε το ψωμί, το τυρί και ταυπόλοιπα υλικά)
1 πακέτο ψωμί (1 κιλό) ή παξιμάδι
10 αυγά
1 μπουκάλι γάλα
κασέρι 1 τέταρτο
γραβιέρα 1 τέταρτο
κεφαλοτύρι
ζαμπόν ή σαλάμι
λίγο φρέσκο βούτυρο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Οι άκρες του ψωμιού, πρέπει να κοπούνε. Στο μπολ ρίχνουμε αυγά, γάλα και από το γάλα κρατάμε λίγο για το τέλος. Τ' ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε αλάτι ελάχιστο και λίγο πιπέρι. Βάζουμε τα ψωμιά και τ΄αφήνουμε να μουλιάσουν. Κόβουμε το ζαμπόν ή σαλάμι σε ακατάστατα κομματάκια μικρά. Επίσης κόβουμε το τυρί σε μικρά κομματάκια και ακόμη σε πιο μικρά. Βάζουμε το ζαμπόν και το τυρί στο μπωλ. Αλείφουμε με βούτυρο το ταψάκι και στρώνουμε καλά τις φέτες του ψωμιού, οι οποίες τώρα είναι λιωμένες, ώστε να μη μένει κενό. Βάζουμε λίγο από το υπόλοιπο γάλα. Μετά ρίχνουμε τα τυριά, το ζαμπόν ανακατωμένα. Μετά άλλη μια στρώση ψωμί. Μετά πάλι ζαμπόν, τυρί. Ύστερα πάλι το ψωμί, όχι να καλύπτει τελείως το ζαμπόν και το τυρί που έχουμε ρίξει. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα του μπολ, το υπόλοιπο γάλα. Ύστερα ρίχνουμε κεφαλοτύρι από πάνω και ό,τι άλλο έχει απομείνει. Επίσης από πάνω ένα κομματάκι βούτυρο.
Το ψήσιμο παίρνει από 20 λεπτά, μέχρι 1/2 ώρα.
Η θερμοκρασία του φούρνου να είναι 180 μέχρι 200 βαθμούς.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: