Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

28 Οκτωβρίου 2012

Κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι!


Υλικά 
για 6 άτομα

3 φλιτζάνια φαρίνα Γιώτης που φουσκώνει μόνη της
1 φλιτζάνι βούτυρο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
150 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες Γιώτης
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά μπράντυ
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
φέτες πορτοκαλιού για γαρνιτούρα

Για το γλάσο πορτοκαλιού
7 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο, μέχρι να γίνουν ένα άσπρο μίγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα και ανακατεύουμε. Σε μπαιν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μίγμα. Προσθέτουμε ακόμη τον χυμό πορτοκαλιού και το μπράντυ και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά την φαρίνα Γιώτης, ανακατεύοντας ελαφρά. Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 30 με 40 λεπτά. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο και ετοιμάζουμε το γλάσο, ανακατεύοντας τη ζάχαρη με τον χυμό πορτοκαλιού. Απλώνουμε το γλάσο στο χλιαρό κέικ. Διακοσμoύμε με φέτες πορτοκαλιού και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Καλή επιτυχία!!!

Παλιά συνταγή από τη Φαρίνα Γιώτης

1 σχόλιο:

ΜΑΡΙΑ Π. είπε...

Υπέροχο γλυκό! Αγαπώ τα κέικ και γενικώς τα γλυκά! Φτι΄΄αχνω συχνά και σίγουρα θα φτιάξω και την συγκεκριμένη συνατγή! Ευχαριστούμε!