Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

15 Οκτωβρίου 2012

Κοτόπουλο ρολό!

Ένα γευστικότατο ρολό από κοτόπουλο!
Υλικά:

1 κοτόπουλο μεγάλο
2 - 3 λουκάνικα κομμένα σε κομματάκια
3-4 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
10 φέτες ζαμπόν ή πάριζα (τετράγωνες-κομμένες για τόστ)
2 - 3 φετούλες σαλαμάκι κομμένες σε μικρά κομματάκια
2 φλιτζάνια τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
2 φλιτζάνια τσαγιού γκούντα (που λιώνει)
1 φλιτζάνι τσαγιού παρμεζάνα
1 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη (ανάλογα, μπορεί να χρειαστεί και περισσότερη ή λιγότερη)
1 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι περίπου τσαγιού ζωμό από το κοτόπουλο
2 - 3 πιπεριές κόκκινες
2 - 3 πιπεριές πράσινες
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
αλάτι (αν χρειαστεί)
πιπέρι
2 φύλλα σφολιάτας (κατεψυγμένα ή φρέσκα)
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
(Θα χρειαστούμε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα)

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε στη χύτρα, 
σε αρκετό αλατισμένο νερό το κοτόπουλο για μισή ώρα περίπου. 
Βγάζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να κρυώσει. 
Κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζάνι τσαγιού από το ζωμό του. 
Μόλις κρυώσει, το ξεκοκκαλίζουμε και το κόβουμε με ένα ψαλίδι σε μικρά κομματάκια. 
Κόβουμε τα λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν και πιπεριές σε μικρά κομματάκια. 
Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, 
αλάτι (αν χρειαστεί) και την 1 κουταλιά μουστάρδα. 
Ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό από το κοτόπουλο, το γάλα και την φρυγανιά. 
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ώσπου να γίνει ένα μίγμα που να στέκεται, 
ούτε πολύ σφιχτό, ούτε πολύ μαλακό. 
Αν δούμε ότι είναι σφιχτό, προσθέτουμε ακόμη λίγο γάλα. 
Αν είναι σκληρό, λίγη ακόμη φρυγανιά. 
Χωρίζουμε το μίγμα μας σε 2 μέρη. 
Τοποθετούμε το μισό λοιπόν σε αλουμινόχαρτο, 
το πλάθουμε καλά σε ρολό και το κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο με την ένωση από κάτω. 
Αφού κάνουμε το ίδιο και με το 2ο ρολό, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, 
όπου έχουμε ρίξει νερό (για να μη μας καεί). 
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσουν. 
Μόλις ψηθούνε τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στον πάγκο μας, βάζουμε το ένα ψημένο ρολό στην άκρη του και το τυλίγουμε απαλά με την σφολιάτα μας, κλείνοντας καλά τις άκρες. 
Επαναλάμβουμε το ίδιο και με το δεύτερο ρολό. 
Μπορούμε να διακοσμήσουμε αν θέλουμε την επιφάνεια του ρολού, 
με λωρίδες που έχουμε κόψει νωρίτερα. 
Αφού τα ετοιμάσουμε, τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. 
Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού και αλείφουμε την επιφάνεια των ρολών. 
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να πάρει ωραίο καστανό χρώμα.

Είναι πολύ νόστιμο!
Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε!

Καλή επιτυχία!!!

2 σχόλια:

christina's eyes είπε...

φαίνεται τόσο λαχταριστό! μμμμμ μούρλια!


Δες και αυτό!
1st birthday / giveaway
http://christinaeseyes.blogspot.gr/2012/10/1st-birthday-giveaway.html

Neli είπε...

Ομορφο ,πολύχρωμο ,σίγουρα και πεντανόστιμο ,μπράβο πολύ ωραίο πιάτο,καλό βράδυ.