Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

30 Οκτωβρίου 2012

Προφιτερόλ!... το σπέσιαλ!

 - Εσείς εδώ εε... φτιάχνετε ένα... έτσι όλο σαντιγύ που έχει από κάτω σοκολάτα... έχει κι από πάνω σοκολάτα... μέσα σ΄ένα γυάλινο μπολ...
- Αααα... προφιτερόλ!
- Πως το' πες;
- Προφιτερόλ!
- Φροφιτερόλ...
- Όχι φροφιτερόλ!........ Προφιτερόλ!!!
- Θέλω να το φάω!!!!
- Μάλιστα, ένα προφιτερόλ...
- Και που' σαι... Δε μου λες; Αυτό το φροφι... προφιτερόλ πόσο κάνει;
- 7 δραχμές, κύριε...
- 7 δραχμές;....... Γιατί 7 δραχμές;
- Εεε... είναι βλέπετε λίγο σπέσιαλ!
- Λίγο σπέσιαλ....... Δηλαδή τις πάστες... δηλαδή, πόσο τις έχετε τις πάστες;
- 4 δραχμές...
- Α, 4 δραχμές......... Ωραία... φέρε μου ένα γλυκύ βραστό...
- Μάλιστα κύριε...

(Γίνονται περίπου 16)
Θα χρειαστούμε:
Έτοιμα μικρά σου ή σφολιατίνια κομμένα στη μέση.
 ή χειροποίητα (δείτε εδώ)
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
300 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. αλεύρι
3 αυγά
55 γραμ. κακάο
250 γραμ. κουβερτούρα
λίγη σαντιγύ

Για το σιρόπι:
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

Εκτέλεση:
Χτυπάμε πολύ καλά στο μπλέντερ το μισό γάλα μαζί με τα αυγά, το αλεύρι και το κακάο. Στην κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μίγμα από το μπλέντερ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να αρχίσει να βράζει. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και κάπου-κάπου ανακατεύουμε. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Όταν κρυώσει η κρέμα, την αραιώνουμε με το σιρόπι αν πήξει πολύ. Παίρνουμε τα μικρά σουδάκια ή τα σφολιατίνια, τα χαράζουμε στο πλάι και τα γεμίζουμε με σαντιγύ. Τοποθετούμε 2-3 σουδάκια ή σφολιατίνια σε κάθε μπολ. Τα γεμίζουμε με την κρέμα και γαρίρουμε με τη σαντιγύ. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με κερασάκια ή τριμμένο αμύγδαλο.

Καλή επιτυχία!!!
Συνταγή για προφιτερόλ και εδώ

4 σχόλια:

Χρυσούλα είπε...

Τι ωραίο blog και τι υπέροχες φωτογραφίες!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Aξέχαστος ο διάλογος του Κωνσταντίνου σχετικά με το προφιτερόλ!!
Υπέροχο γλυκάκι, από αυτά που μια κουταλίτσα δεν είναι ποτέ αρκετή!
Καλό απόγευμα!

Neli είπε...

Χαχαχα απολαυστικος ο διαλογος ,οπως και το γλυκό,ωραία συνταγή ,φιλια.

christina's eyes είπε...

καταπληκτικό!