Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

21 Οκτωβρίου 2012

Ας φτιάξουμε το δικό μας τυρί! Φέτα ελληνική!


Συνταγή παρασκευής τυριού 
από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα:
             
Υλικά που θα χρειαστούμε:
3 λίτρα αγελαδινό παστεριωμένο γάλα πλήρες (3,5 - 4 % λιπαρά) - όσο πιο λιπαρό το γάλα, τόσο περισσότερο τυρί παράγουμε
3 κουταλιές λευκό ξύδι α' ποιότητας
 χοντρό αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο. Ετοιμάζουμε σε ένα ποτήρι 3 κουταλιές ξύδι με λίγο νερό.
Όταν το γάλα φτάσει σε σημείο βρασμού και την ώρα που φουσκώνει ρίχνουμε σιγά σιγά το ξύδι ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις δούμε ότι το γάλα "έκοψε" - διαχωρίστηκε το τυρί από το νερό - σταματάμε το ανακάτεμα και αποσύρουμε την κατσαρόλα και σβήνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε λίγη ώρα να αρχίσει να κρυώνει και μετά σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει ένα λεπτό βαμβακερό πανί (λεπτή λεία πετσέτα, μαντήλι, τσαντίλα, πυκνή γάζα).
Προσθέτουμε χοντρό αλάτι 3 κουταλάκια περίπου και αμέσως πιέζουμε με τα χέρια να στραγγίσει καλά. Σφίγγουμε το μαντήλι και τοποθετούμε το τυλιγμένο τυρί μπρούμυτα πάνω σε ένα τρυπητό. Το πατάμε από πάνω με ένα πιάτο κι ένα βαρύ αντικείμενο για να στραγγίσει περισσότερο.
Το αφήνουμε για 10, 12 ώρες έτσι και μετά ξετυλίγουμε το τυρί, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει στον αέρα σκεπασμένο ελαφρά (δίχτυ, λεπτή πετσέτα). Σε λίγες ώρες το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αλατίζουμε πάλι.
Το τυρί μας είναι έτοιμο για κατανάλωση. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο στο σκεύος για τυρί ή τυλιγμένο σε λαδόκολλα. Αν το αφήσουμε σκεπασμένο (με πετσέτα) εκτός ψυγείου θα δημιουργήσει περιφερειακά μια κιτρινωπή κρούστα σαν του κασεριού.
Στο εσωτερικό του είναι συμπαγές και ελαφρά μαστιχωτό, κάτι ανάμεσα σε μανούρι και ανθότυρο (θυμίζει ίσως και μαστέλο Χίου). Χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο τυρί, σε πίτες και πίτσες, ή τριμμένο σε μακαρονάδες. Αν αφήσουμε το τυρί να στεγνώσει πολύ, μπορούμε να το τρίψουμε και να το χειριστούμε σαν μυζήθρα.
Θα σας στοιχίσει όσο 3 κιλά γάλα, ανάλογα με το γάλα που αγοράζετε και θα παραχθεί τυρί 400 με 500 γρ περίπου.

* Προσοχή: Όταν σουρώνουμε το τυρί, είναι καλό να κρατήσουμε το τυρόγαλο και να το πιούμε ως αριάνι. Είναι άριστο φάρμακο για παθήσεις του ήπατος και για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Εναλλακτικά:  Όταν σουρώσουμε το τυρί και πριν το σφίξουμε, μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά της αρεσκίας μας. Συμβουλεύω να βράσετε για λίγο τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, ώστε να μην αναπτυχθούν μέσα στο τυρί μικροοργανιμοί. 1ος συνδυασμός: μέντα, δυόσμος, ρίγανη, 2ος συνδυασμός: πιπεριά + κόκκινο γλυκό πιπέρι + κόκκοι μπαχάρι ή/και μαύρο πιπέρι, 3ος συνδυασμός: δενδρολίβανο + μπαχάρι + ρίγανη. Μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα μυρωδικά: βασιλικό, θυμάρι, δάφνη, μαϊντανό, κ.α.

Καλή επιτυχία!!!

http://www.peliti.gr/

2 σχόλια:

christina's eyes είπε...

ωραίο post!

daphnofila είπε...

Πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσουμε!!! Σε περιμένει βραβείο στο μπλοκ μου.Καλό βράδυ.