Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

23 Οκτωβρίου 2012

Κέικ με κακάο!

Κέικ λοιπόν!... 
που σίγουρα όλοι έχουμε φτιάξει!!! 
Και που σίγουρα κανένας 
δεν αντιστέκεται σε ένα κομμάτι! 
Περάστε να σας κεράσω!
Υλικά:
500 γραμ. αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
250 γραμ. βούτυρο ή βιτάμ
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
1 ποτήρι γάλα ή χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
Επιπλέον:
5 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
μισό περίπου φλ. τσαγιού γάλα ή χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο (ή βιτάμ) στο μίξερ 2 - 3 λεπτά και εξακολουθώντας το χτύπημα, προσθέτουμε διαδοχικά τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα, το γάλα ή τον χυμό πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 - 200 βαθμούς. Αφού ανακατέψουμε καλά το μίγμα, το χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη. Στο ένα μέρος προσθέτουμε τις 5 κουταλιές κακάο. Χτυπάμε με το μίξερ και ρίχνουμε λίγο ακόμα γάλα ή χυμό πορτοκαλιού, ώσπου να γίνει το μίγμα ίδιο σε ρευστότητα με το άσπρο μίγμα μας.
Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, ρίχνουμε σαν πρώτη στρώση κουταλιά - κουταλιά, άσπρο μίγμα. Μετά κουταλιά - κουταλιά από το καφέ μίγμα.

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν και τα δυο μίγματα.
Ψήνουμε για μια ώρα περίπου, σε μέτριο φούρνο, μέχρι να γίνει διπλάσιο σε όγκο. Μπήγουμε ένα μαχαιράκι προς το τέλος, να δούμε αν ψήθηκε το εσωτερικό του (αν βγει στεγνό, είναι έτοιμο).

Συμβουλή: Εγώ το έκανα στη φόρμα κέικ με την τρύπα στη μέση. Αν το κάνετε σε στρογγυλό απλό ταψάκι, οι στρώσεις άσπρου και καφέ μίγματος, θα απλωθούν καλύτερα και θα είναι πιο εμφανίσιμες. Θα γίνει ένα "ριγέ" κέικ σαν ζέβρα! Και καλό θα είναι να υπολογίσουμε τις στρώσεις να είναι ίδιες...!
Εμένα μου βγήκε λίγο " μπερδεμένο "...
αλλά στη γεύση ΥΠΕΡΟΧΟ!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

8 σχόλια:

christina's eyes είπε...

Κλασική και αγαπημένη συνταγή!
Σε ευχαριστώ πολύ για το βραβείο!

Lila Xagorari είπε...

Κλασικό, διαχρονικό και αγαπημένο!!

DIMI είπε...

Καλώς σέ βρίσκω!Μέ στέλνη η φίλη Νέλη!Πολύ ΄ομορφο τό σπιτάκι σου!Γεμάτο εικόνες από τό Αναγνωστικό τού Δημοτικού !Πολύ αγαπημένο!Πολύ όμορφες καί οι συνταγές σου!Θά ήθελα νά τά λέμε!Καλό βράδυ!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Να είσαι καλά Christina μου!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Dimi, καλώς σε βρήκα κι εγώ! <3!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Lila, απλό, εύκολο και γευστικό! Καλή σου μέρα!

Ανώνυμος είπε...

Στους 180 για 40 λεπτά κάηκε, θα δοκιμάσω το επόμενο στα 25 λεπτά. Ευχαριστώ πάντως για τη συνταγή.

Τετράδιο συνταγών είπε...

Φίλε/η μου ανώνυμε...γεια σου! Η θερμοκρασία διαφέρει σε κάθε φούρνο, αλλά συνήθως ψήνουμε για μια ώρα περίπου, σε όχι δυνατό φούρνο, μέχρι να γίνει διπλάσιο σε όγκο και να ροδίσει... Σου εύχομαι την επόμενη φορά να μη το κάψεις!!! Καλή σου επιτυχία και καλό βράδυ να έχεις!