Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

27 Οκτωβρίου 2012

Κέικ με καρύδα ινδική!

Υλικά:
3 γιαούρτια των 200 γραμμαρίων (600 γραμ. γιαούρτι)
3 κεσέδες γιαουρτιού ζάχαρη
320 γραμ. μαγειρικό λίπος
500 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
320 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γραμ. ινδική καρύδα τριμμένη
6 αυγά
2 βανίλιες άρωμα
2 κουταλάκια γλυκού κοφρά σόδα
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ

Για το σιρόπι:
6 κεσέδες γιαουρτιού ζάχαρη
4 κεσέδες γιαουρτιού νερό
1/2 λεμόνι ολόκληρο

* Επιπλέον ινδική καρύδα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια λεκάνη τα γιαούρτια με το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε λίγη ώρα για να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Χτυπάμε τα αυγά (χωριστά τους κρόκους με την ζάχαρη και τα ασπράδια μαρέγκα). Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μίγμα των κρόκων το βούτυρο, το σιμιγδάλι με τα γιαούρτια, το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει με την ινδική καρύδα, τις βανίλιες, το κονιάκ και τα χτυπάμε να γίνουν ένα μίγμα ομοιογενές. Στο τέλος, βάζουμε τη μαρέγκα κουταλιά - κουταλιά και την ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε  και αλευρώνουμε ένα ταψί Νο 36 και ρίχνουμε μέσα το μίγμα μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Μόλις ψηθεί το γλυκό, το βγάζουμε και το κόβουμε μπακλαβαδωτά. Περιχύνουμε με το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει και να το απορροφήσει όλο. Πασπαλίζουμε από πάνω με ινδική καρύδα.
Γίνεται υπέροχο!
 Καλή επιτυχία!!!

Συνταγή της κ. Μαίρης  Βλάμου

2 σχόλια:

christina's eyes είπε...

αγαπημένη η γεύση της ινδικής καρύδας!

loulou είπε...

Τελειο φαινεται το κεικ!!Και πρεπει να ειναι και ζουμερο!!