Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

28 Οκτωβρίου 2012

Λεμόνι! Ένας καρπός πολύτιμος!

 Ένας καρπός πολύτιμος, που ο ακριβός φλοιός του και τα ευεργετικά του δάκρυα... περνούν καθημερινά από το πιάτο μας, χαρίζοντάς μας υγεία, γεύση και ομορφιά!


  Ιδανικό για λικέρ!

Θα χρειαστούμε τις φλούδες και τον χυμό από 700 γραμμάρια λεμόνια. Τα ρίχνουμε μέσα σε βάζο με 1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα και 400 γραμμάρια ζάχαρη. Σφραγίζουμε ερμητικά το βάζο και το τοποθετούμε σε ηλιόλουστο μέρος για 45 ημέρες. Σουρώνουμε το λικέρ και το προσφέρουμε παγωμένο!
_____________________________________________________________________________
Πατρίδα του λεμονιού είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και τα νησιά του Ινδικού πελάγους. Οι Κινέζοι το γνώριζαν και το καλλιεργούσαν ήδη από το 2.200 π.Χ. Στην Ελλάδα έφτασε την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, εγκλιματίστηκε εύκολα, αγαπήθηκε και καλλιεργήθηκε με επιτυχία. Το λεμόνι έχει αμέτρητες ωφέλιμες ιδιότητες. Είναι μικροβιοκτόνο, αντισηπτικό, αντιρρευματικό, αντιδιαβητικό, αντιυπερτασικό. Καταναλώνεται σε μορφή χυμού, αραιωμένο με νερό ή μαζί με χυμό άλλων εσπεριδοειδών. Το λεμόνι είναι αντιβακτηριακό, τονωτικό και αντιθρομβωτικό. Ο χυμός αυτού του θαυματουργού καρπού, μας χαρίζει ενέργεια, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας στις μολυσματικές ασθένειες, ευνοεί τη λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος, αναχαιτίζει την πρόοδο της γήρανσης και αρτηριοσκλήρωσης και διευκολύνει τη λειτουργία της πέψης.
Ένα ποτήρι ζεστό νερό νερό μέσα στο οποίο έχουμε στύψει μισό λεμόνι, είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Παρασύρει τις τοξίνες και μας χαρίζει υπέροχο δέρμα! 
Δέκα με δεκαπέντε σταγόνες λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό, θα το απαλλάξουν από οποιοδήποτε μικρόβιο, ώστε να το πιούμε άφοβα!
 Για να στύψουμε ένα σκληρό λεμόνι, το ρίχνουμε για 10 λεπτά σε ζεστό νερό.
Αγοράζουμε λεμόνια στην εποχή τους, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις φυλάμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη, για να τις χρησιμοποιήσουμε σαν γαρνιτούρα σε ποτά.
 Για να εκμεταλλευτούμε και την τελευταία σταγόνα του χυμού των λεμονιών, πριν τα στίψουμε τα τοποθετούμε για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων.
Οι ξεδιψαστικές λεμονάδες μας, σερβιρισμένες σε διάφανη γυάλα με φέτες λεμονιού και παγάκια, γίνονται ακόμα πιο ελκυστικές!
Ας τιμήσουμε και τα υπολείμματα των λεμονιών, αξιοποιώντας και τη φλούδα τους, που είναι τόσο μυρωδάτη! Κόβουμε το καπάκι του λεμονιού (δηλαδή δεν το κόβουμε στη μέση) και το στίβουμε στον λεμονοστύφτη ή αφαιρούμε τη σάρκα του με μαχαίρι. 
Έπειτα φυλάμε τη λεμονόκουπα στην κατάψυξη και την χρησιμοποιούμε για να σερβίρουμε μέσα την γρανίτα μας ή το παγωτό!
Ο χυμός του λεμονιού στα θαλασσσινά, όχι μόνο τα νοστιμίζει, αλλά και μας προφυλάσσει κατά πολύ από πιθανή δηλητηρίαση. Για να παρουσιάσουμε στο τραπέζι ένα ρύζι κάτασπρο, προσθέτουμε στο νερό του βρασίματος λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού!



2 σχόλια:

christina's eyes είπε...

Εγώ στάζω λίγες σταγόνες χυμού λεμονιού στο ζεστό νερό μου! Το πίνω σαν ρόφημα!

Neli είπε...

Καλή εβδομάδα ,πολύ ωραία πράγματα διάβασα,το λικεράκι το φτιάχνω και εγω ,καλή συνέχεια.