Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

9 Οκτωβρίου 2012

Δάχτυλα!

Ένα γλυκό από την όμορφη Κύπρο μας!

Υλικά:
Για το φύλλο:
2 φλ. τσαγιού αλεύρι
(1 φλ. σκληρό και 1 μαλακό)
1/4 φλ. τσαγιού λάδι
1/4 φλ. τσαγιού νερό
Κόρν φλάουρ ή νισεστέ
για το άνοιγμα των φύλλων
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση:
2 1/2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα ή 
αμυγδαλόψιχα ψιλοκοπανισμένη ή και τα δύο
3 κ. της σούπας ζάχαρη
1/2 κ. του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
2-3 κ. της σούπας ροδόσταμο

Για το σιρόπι:
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
1 ξύλο κανέλα
1 κ. του γλυκού μέλι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την ζύμη:
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση, προσθέτουμε το λάδι και τρίβουμε ελαφρά το μίγμα. Ρίχνουμε το νερό λίγο - λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας ούτε μαλακή, ούτε πολύ σκληρή. Την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα αφήνουμε να μείνουν περίπου 30 λεπτά. 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Προσθέτουμε στα ψιλοτριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και το ροδόσταμο, να βραχεί και να γίνει ένα μίγμα. Ρίχνουμε στον πάγκο μας λίγο νισεστέ ή κόρν φλάουρ. Ανοίγουμε τότε κάθε μπαλάκι ζυμαριού σε λεπτό φύλλο. Το κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια 8x10 εκατοστά. Βάζουμε επάνω σε κάθε φύλλο μια μικρή κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε τη μεγαλύτερη πλευρά. Βρέχουμε με το δάχτυλό μας τη μικρότερη πλευρά και με αυτήν σκεπάζουμε την μεγάλη πλευρά. Πατάμε τις άκρες με ένα πηρούνι, για να κλείσουν καλά. Όταν τα τελειώσουμε, βάζουμε μπόλικο σπορέλαιο να κάψει και τα τηγανίζουμε μέχρι να ξανθίσουν και από τις δυο πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε χαρτοπετσέτες, για να ρουφήξουν το λάδι τους. 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα να βράσουν για 10 λεπτά. Στο ζεστό σιρόπι, ρίχνουμε δάχτυλα κρύα για να τα σιροπιάσουμε.
Τα σερβίρουμε σε πιατέλα προσεκτικά να μην σπάσουν.

Καλή επιτυχία!!!

                                Συνταγή από παλιό "Προς την Νίκην"