Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

7 Οκτωβρίου 2012

Λαδένια! Μια παραδοσιακή συνταγή από την Κίμωλο!

Είναι η ελληνική πίτσα!
Η πιο πρωτότυπη και χαρακτηριστική πίτα του νησιού, που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας 
από πολύ παλιά.

Υλικά

για την ζύμη
350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμ. αλεύρι σκληρό
10 γραμ. μαγιά νωπή ή 8 gr. ξηρή μαγιά
1 κουτάλι ζάχαρη
100 ml. ελαιόλαδο
Νερό
Για την στρώση
2 ντομάτες μεγάλες
2 κρεμμύδια μεγάλα
Ρίγανη
250 ml. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεκινήστε προετοιμάζοντας το ζυμάρι της πίτας, ενώ παράλληλα προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σ' ένα μπολάκι διαλύετε την μαγιά, με λίγο ζεστό νερό και προσθέτετε και την ζάχαρη. Σ' ένα λεκανάκι που έχετε βάλει το αλεύρι προσθέστε την διαλυμένη μαγιά και λίγο αλάτι. Αρχίστε να ζυμώνετε, προσθέτοντας σταδιακά νερό (περίπου 320 ml στα 400 γραμ. αλεύρι). Ρίχνετε σε δύο δόσεις τη μισή ποσότητα του λαδιού σας. Όταν ολοκληρώσετε το ζύμωμα αφήνετε για 40 λεπτά τη ζύμη να φουσκώσει.
Απλώστε το ζυμάρι σε λαδωμένο ταψί. Κόψτε σε μεσαία κομμάτια και τοποθετήστε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες και ρίξτε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ολοκληρώστε την προετοιμασία βάζοντας αλάτι, ρίγανη, ή ότι άλλο μυρωδικό θέλετε, κατά βούληση.
Τέλος, την βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 περίπου λεπτά.
Η μυρωδάτη ελληνική πίτσα σας είναι έτοιμη!
Δείτε πως φτιάχνεται η λαδένια!
video

Καλή όρεξη!!!
Πηγή